Index Vakbarát Hírportál

Nagy ellenőrzések jönnek, mert kaotikus, torz és drága a gyorstesztek piaca

2022. január 28., péntek 09:17

Komoly átrendeződést vetítenek előre a Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálatának következtetései a Covid-antigén-gyorstesztek piacán. Miközben az Országgyűlés szűkítette a gyógyszerek házhoz szállításának lehetőségeit, a versenyhivatal azt javasolja, hogy – a verseny élénkítése céljából legalább átmeneti időszakra – gyógyszertárakon és gyógyászatisegédeszköz-üzleteken kívül is jogszerűen lehessen hozzájutni gyorstesztekhez.

A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédjei által készített elemzés megállapítja: az Országgyűlés döntése következtében számos, gyorstesztet forgalmazó webshop számíthat fogyasztóvédelmi eljárásra, valamint egyéb hatósági intézkedésre. Ezen eljárások az érintett webshopok eltűnéséhez vezethetnek. Emlékeztetnek: a legutóbbi gyorsított ágazati vizsgálat megindításának oka az volt, hogy piaci jelzések alapján a Covid-antigén-gyorstesztek hazai árai jelentősen meghaladták a más uniós tagállamokban tapasztalható szintet, ezért a versenyhivatal előzetesen úgy értékelte, hogy a körülmények a verseny torzulásának vagy korlátozódásának lehetőségére utalnak a tesztek hazai piacán.

Két javaslat a verseny megsegítésére

A 2021. december végén, illetve 2022. január elején lefolytatott vizsgálatban a versenyhatóság két főbb javaslatot dolgozott ki a verseny élénkítése céljából. Egyrészt szerintük növelni kell az értékesítési pontok számát, vagyis sokkal több helyen kellene gyorsteszteket árulni, hogy a lakosság gond nélkül, a lehető leggyorsabban hozzájusson.  

A Versenyhivatal ezért javasolja a gyorstesztek értékesítésének engedélyezését „kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál”, legalább egy átmeneti – három hónapos – időszakra.

A versenyhivatal másik javaslata a verseny élénkítésére az, hogy le kell rövidíteni az értékesítési láncot, a fogyasztóknak közvetlenül a hazai importőröktől kellene megvásárolniuk a termékeket.

A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédjei szerint a fenti javaslatok több szempontból is figyelemre méltóak. Az értékesítési pontok számának esetleges növelése azért volna különösen váratlan, mert az Országgyűlés a közelmúltban jelentősen szűkítette egy másik egészségügyi termékkör, a nem vényköteles gyógyszerek házhoz szállításának lehetőségeit. Az értékesítési láncok rövidítése – és ezáltal egyes köztes szereplők kiesése – azért lenne kétséges kimenetelű, mivel a Gazdasági Versenyhivatal jelentéstervezete is kiemeli a gyógyszertárakat és gyógyászatisegédeszköz-boltokat kiszolgáló nagykereskedői beszállítók gyorsaságát, rugalmasságát és megbízhatóságát. Ez utóbbi szereplők tehát számos tekintetben az ellátásbiztonságot erősítik.

Lecsap a GVH

A gyorsított ágazati vizsgálat keretében a Gazdasági Versenyhivatal széles körű kutatást végzett az interneten. Ennek eredményeképpen több olyan megállapítást tett, amelyek várhatóan hatósági eljárások megindulását eredményezik. Egyrészt rögzítette, hogy több webshop megfelelő engedélyek nélkül értékesíti a hazai jogszabályok alapján egyébként gyógyászati segédeszköznek minősülő, önellenőrzési célú teszteket. Továbbá megállapította, hogy

a fogyasztói tájékoztatás számos esetben nem megfelelő, egyrészt a teljeskörűség hiánya vagy a megfelelő jelzések elmaradása, másrészt a fogyasztóvédelmi szempontból kifogásolható állítások miatt,

amelyek alapvetően a webshopoknál voltak jellemzőek.

Rossz hír a webshopok számára, hogy nemcsak a Gazdasági Versenyhivatal önálló eljárásaira, ellenőrzéseire számíthatnak hamarosan, hanem a gyógyászatisegédeszköz-piac tekintetében számos hatáskörrel és szaktudással rendelkező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is bekapcsolódik a piac ellenőrzésébe. A webshopok következő nagyobb ellenőrzése a február 14-ével kezdődő héten lesz. 

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok