Index Vakbarát Hírportál

Napelemmel csökkenthetik rezsikiadásaikat az alacsony jövedelmű háztartások

2022. január 28., péntek 19:41

A fenntartható, környezetkímélő energiaforrásokat minél több ember számára elérhetővé tenné. Ez a kormány célja – jelezte a technológiai minisztérium.

Több mint 201 milliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázatot hirdetett meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca Indexhez megküldött közleményében hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a fenntartható, környezetkímélő energiaforrásokat minél több ember számára elérhetővé tegye. A támogatást olyan háztartások vehetik igénybe fűtési rendszereik megújítására, amelyek az átlag alatti havi jövedelemből gazdálkodnak.

Az ITM szerint a háztartások olcsó, saját maguk által termelt áramhoz juthatnak. Így több tízezer család rezsiterhei csökkenhetnek.

Jelezték azt is: a napelemes pályázat Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében lett meghirdetve, és bár az Európai Bizottság politikai okok miatt késlekedik a terv elfogadásával, a kormány teljes mértékben előfinanszírozza és garantálja a szükséges forrásokat a magyar családok számára.

A tárca azt is hangoztatta, hogy a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően nem érzik az energiaárak drasztikus növekedését. A földgázt a legolcsóbban, a villamos energiát pedig a második legkedvezőbb áron kapják az Európai Unióban.

Rovatok