Index Vakbarát Hírportál

Most már tényleg minden cigisdoboz ugyanolyan lesz

2022. január 30., vasárnap 18:09

Február elejétől gyakorlatilag az ország összes dohányboltjában már csak egységes csomagolásba helyezett cigarettákat lehet majd vásárolni – értesült piaci forrásokból a 24.hu.

Lázár János még miniszterelnökséget felügyelő miniszterként, 2015 júniusában jelentette be, hogy a kormány egységes cigarettacsomagolásokat szeretne bevezetni, ám a tervezett 2019-es határidőt végül két és fél évvel kitolták.

A türelmi idő 2021. december 31-én lejárt, azonban a tavaly készletre vásárolt, még felmárkázott és egyedi dizájnú termékeket a határidő lejártát követően is lehetett értékesíteni, a felhalmozott készletek azonban már napokon belül el fognak fogyni. 

A rendelet a szivarkákra, szivarokra és dohányhevítéses termékekre nem vonatkozik. 

Az eredetileg keresletkorlátozó intézkedésnek szánt szabályzat hatása az ágazati szereplők véleménye szerint erősen megkérdőjelezhető. Franciaország és Ausztrália példájából kiindulva nem várható, hogy valaki az egységes dobozok miatt teszi le a cigarettát. Az említett országokban ma már a kommunikáció inkább arra fókuszál, hogy a dohányzásra rászokók számát próbálják ezzel a módszerrel csökkenteni, de ennek hatékonyságáról egyelőre nem áll rendelkezésre bizonyíték – írja a lap.

Rovatok