Index Vakbarát Hírportál

Közzétette a KSH, mennyibe kerülhetnek holnaptól az alapvető élelmiszerek

2022. január 31., hétfő 12:39

Közzétette a hatósági árstop bevezetésében érintett hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – adta hírül az MTI. Az intézkedés keddtől lép érvénybe, és május 1-jéig tart.

Az érintett élelmiszerek ára nem lehet magasabb a tavaly október 15-i állapothoz képest. Amennyiben ez az ár kedvezményes vagy akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni.

Ha ez valamilyen okból nem állapítható meg, akkor a KSH honlapján 2021 októberére közzétett átlagos fogyasztói árakat kell alkalmazni.

A KSH októberi listája szerint a fogyasztói ár

A kormány ezeknek az élelmiszereknek az árát állította vissza arra a szintre, ahol még tavaly október 15-én állt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, az intézkedésről szóló kormányrendelet február 1-jén lép hatályba, és május 2-án veszíti hatályát.

A kedden életbe lépő élelmiszerárstopról információs plakátokon kell tájékoztatniuk a vásárlókat a boltoknak.

Amennyiben az üzletek drágábban kínálják a termékeket, vagy ahol a kereskedő nem tartja készleten az előírt mennyiséget, vagy mulasztást követ el a tájékoztatásban, már az első jogsértést sem ússzák meg büntetés nélkül.

A kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei az általános gyakorlattól eltérően kötelezően bírságot szabnak ki, amely ötvenezertől akár több millió forintig terjedhet.

Már készülnek az élelmiszerláncok

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a Lidl Magyarország mennyiségi korlátozást vezet be februártól azokra az élelmiszerekre, amelyek az élelmiszerárstop hatálya alá tartoznak.

Eszerint vásárlásonként maximum ennyit lehet egyszerre hazavinni:

Egy akciós újságból az is kiderült, hogy a mennyiségi korlátozáson túl a Lidl a hatósági áraknál is olcsóbban adja a termékeit. Mint azt írják, a jogszabály által előírt hatósági árhoz képest további kedvezményt biztosítanak. Így a kristálycukrot és a lisztet 10-10 forinttal, az UHT-tejet 19 százalékkal, a napraforgó-étolajat pedig 14-15 százalékkal olcsóbban adják majd, mint október 15-én tették.

A Pénzcentrum arról ír, hogy az Aldi Magyarország vizsgálja annak lehetőségét, hogy bevezessen egy esetleges mennyiségi korlátozást. A Spar ugyanakkor egyelőre nem tervezi ilyen jellegű korlátozás alkalmazását.

Rovatok