Index Vakbarát Hírportál

A Corvinus közgazdásza szerint gyors választ adott a kormány a növekvő inflációra

2022. január 31., hétfő 11:20

Sebestyén Géza hangsúlyozta: a gyorsuló pénzromlás az egész világra jellemző. Az élelmiszerárstop viszont hatékony eszköz ellene.

Az élelmiszerárstoppal garantált, hogy olcsóbbak lesznek az érintett termékek a lakosságnak – mondta Sebestyén Géza, a Corvinus Egyetem közgazdásza a közszolgálati televízió adásában. Szerinte a magyar kormány helyesen és a leggyorsabbak között reagált a fogyasztói árak növekedésére. Hozzáfűzte: az infláció most az egész világra jellemző.

Úgy fogalmazott: az áfacsökkentés „normál időben” hatékony, azonban olyankor, amikor rendkívül gyorsan emelkednek az árak, és emellett a vállalatok a haszonkulcsukat is növelik, más eszköz kell. Úgy vélte: ha az ár nem mehet a tavaly októberi fölé, akkor az mindenképp olcsóbb termékeket jelent a lakosság számára.

Megjegyezte: nem az élelmiszerárstop a kormány első lépése a családi kassza védelmében. Példaként említette a rezsicsökkentést is, amelyet Európában is egyre több helyen tartanak elfogadottnak.

A közgazdász beszélt arról is, hogy februártól élelmiszert is lehet SZÉP-kártyával vásárolni. Ezt azért tartja jó lépésnek, mert a kártya klasszikus felhasználási módjai a koronavírus-járvány miatt nehezebbé váltak – ismertette az MTI.

Rovatok