Index Vakbarát Hírportál

A nagy üzletláncoknál is lehet élelmiszert venni SZÉP-kártyával

2022. február 1., kedd 20:34

Tavaly rekordösszeget használtak el a bank ügyfelei, és szerintük idén megdobja az élelmiszer-forgalmat is a februártól élő könnyítés.

A hét élelmiszerre vonatkozó hatósági ár bevezetése mellett újabb lendületet adhat az élelmiszer-kiskereskedelemnek, hogy szintén február 1-jétől már a Széchenyi Pihenőkártya valamennyi zsebébe feltöltött összeg is felhasználható lesz – a dohányáruk és alkoholtermékek kivételével – hideg és meleg élelmiszer vásárlására is – derül ki a K&H Bank közleményéből. Mindezt kártyakibocsátóként a tavalyi évről készített összegzésére alapozza a bank, abból ugyanis

ügyfelei a járványügyi intézkedések ellenére a három alszámláról együttesen 27 milliárd forintnál is többet költöttek, ami 2020-hoz képest 49 százalékos, 2019-hez képest pedig 75 százalékos növekedést jelent.

A bank szerint a kártyabirtokosok a januárt és februárt leszámítva minden hónapban nagyobb összeget használtak fel juttatásaikból, mint az előző években. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy hatezerrel bővült a bank által kibocsátott kártyát elfogadó helyek listája.

A legtöbb tranzakciót, a költések kétharmadát fedezték a vendéglátás alszámláról, az innen fizetett összeg nagysága pedig 28 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest. A belföldi turizmus fellendülése mellett vélhetően az is közrejátszott abban, hogy a szálláshely zsebre feltöltött összegek felhasználása 215 százalékkal bővült 2021-ben, hogy a kormány április végétől megteremtette a lehetőségét, hogy az összes elfogadóhelyen valamennyi alszámlára feltöltött összegből lehet fizetni. A zsebek közötti átjárhatóságot egészen 2022. december végéig meghosszabbították.

A bank szerint nemcsak a már meglévő egyenlegek felhasználását serkentették a kormányzati könnyítések, hanem a munkáltatók által végzett feltöltéseket is, tavaly ugyanis összesen 16 százalékkal nőtt a munkavállalók béren kívüli juttatására szánt összeg a 2020-ban feltöltötthöz képest. Ismeretes, hogy először a kedvezményes adózással nyújtható keretet emelte meg a kormány: 2020 áprilisa és 2021 decembere között a versenyszférában 800 ezer forintra, míg a közszférában 400 ezer forintra, majd elengedték a juttatás után erre az időszakra a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adót. További, a felhasználást ösztönző engedmény volt a kabinet részéről, hogy a veszélyhelyzet idején a kártyakibocsátók nem róhatják ki a 3 százalékos havidíjat a lejárt egyenlegekre. Jelen állás szerint 2022 augusztusáig marad érvényben ez a rendelkezés.

Időközben a CBA, a Spar, a Penny, az Auchan, az Aldi és a Lidl is jelezte, hogy üzleteikben május 31-éig elfogadják majd valamennyi SZÉP-kártyát, a Tescónál pedig február 7-étől lesz valamennyi üzletben elérhető ez a fizetési megoldás az élelmiszerek megvásárlásánál.

Emellett egy másik könnyítéssel is igyekezett elősegíteni a kormány a SZÉP-kártyák élelmiszer-vásárláshoz való felhasználhatóságát, méghozzá a SZÉP-kártya elfogadóvá válási szerződéskötésre vonatkozó szabályok enyhítésével. Erről ebben a cikkben írt bővebben az Index.

Rovatok