Index Vakbarát Hírportál

Ezen az útvonalon haladhat a vasút, amit Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin említett

2022. február 4., péntek 20:03

A VEKE elnöke szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni a Budapestet elkerülő tehervasútvonal, a V0-s vasúti beruházás jelentőségét, amelyről Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor szintén tárgyalt a keddi ötórás moszkvai találkozójukon.

A VEKE elnöke, Dorner Lajos a V0-s vasúti beruházásról, amelyről Vlagyimir Putyin beszélt Orbán Viktorral közös keddi sajtótájékoztatójukon Moszkvában, többek között kifejtette: a Budapestet elkerülő vasútvonalnak elsősorban a teherszállítás szempontjából lenne óriási jelentősége. Különösen azok után, hogy Dorner Lajos szerint mostanában egyre többször kerül elő a téma, hogy lehetőség szerint ne zúdítsunk még nagyobb teherforgalmat a fővárosra. Ennek dacára évtizedek óta nem történt érdemi előrelépés az ügyben.

Mostanában újra elő lett véve ez a téma, és egy másik nyomvonalváltozatot favorizálnak, ami a Dunát valahol Dunaújvárostól északra keresztezné, délebbre, ahogy azt eddig gondolták. Úgy kell elképzelni, hogy Szolnok, Kecskemét, Pusztaszabolcs, Székesfehérvár magasságában menne át az országon

– mondta az InfoRádióban a VEKE elnöke, aki arról is beszélt: az említett lehetséges vasútvonal mentesítené Budapestet a tranzit teherforgalomtól, valamint versenyképessé tenné a magyar vasutat az áruszállításban, amelyben jelenleg nem mondható annak.

A vasúti projektről, amelyről a két kormányfő egyebek mellett tárgyalt Moszkvában, Dorner Lajos úgy véli, egy forint-százmilliárdokba kerülő beruházás lesz, amivel akkor járunk jól igazán, ha a meglévő vonalakat is igyekeznek bekapcsolni. A szakember hozzátette: biztos benne, hogy ez egy olyan jelentőségű beruházás lenne, amelyet az Európai Unió minden további nélkül finanszírozna.

Rovatok