Index Vakbarát Hírportál

Besokalltak a könyvelők, nem kérnek több felesleges üzenetet a NAV-tól

2022. február 5., szombat 08:08

A NAV újabban rendszeresen értelmetlen és felesleges küldeményekkel árasztja el az ügyfélkapukat, cégkapukat. Ezeket általában a könyvelők figyelik, így nekik jelent többletmunkát, hogy a levélszemetet letöltsék, megfejtsék, majd tájékoztassák a gyakran pánikoló adózót, hogy a NAV küldeménye veszélytelen volt – kifogásolta pénteki közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

Soraikból igencsak úgy tűnik, hogy a szakmai szervezet számára a NAV legutóbbi, gépjárműadóról szóló tájékoztatása volt az utolsó csepp a pohárban, amely az MKOE szerint nem szólt többről, mint arról, hogy a NAV majd küld valamit valamikor. Ráadásul állításuk szerint olyan cégek is kaptak ebből a típusú értesítőből, akiknek egyáltalán nincs gépjárműadó-kötelezettségük.

A könyvelőket tömörítő szervezet arra is emlékeztetett, hogy korábban már több alkalommal is felszólították az adóhatóságot, hogy az ügyfélkapukat és a cégkapukat használják joghatályos közlésekre, a tájékoztatásra pedig a sajtót és saját honlapjukat.

Az MKOE azt szintén nehezményezi, hogy az adóhatóság egyik adótechnikai lépését sem egyezteti egyetlen, könyvelőket tömörítő civil szervezettel sem. Szerintük például így fordulhatott elő, hogy 2021 tavaszán jogszabálysértő módon, papír alapon küldtek ki határozatokat vállalkozásoknak a gépjárműadóról, a papír átvételekor pedig nem volt kizárható a koronavírus miatti fertőzés.

A szervezet máig várja ezért a felelősök felelősségre vonását – zárul az MKOE közleménye.

Rovatok