Index Vakbarát Hírportál

Három benzinkút bezárt Magyarországon az árplafon miatt

2022. február 6., vasárnap 19:33

Három benzinkutat bezártak a héten, mert a hatósági árplafon miatt nem tudtak tovább működni. A Holtankoljak.hu elemzése szerint ha a Brent olaj ára tovább emelkedik, és a kormány február 15. után is fenntartja a korlátozást, akkor újabb benzinkutak zárhatnak majd be.

Kifejtették: a Brent olaj ára több dolog miatt nő. A múlt héten az sem segített a folyamaton, hogy az antwerpeni olajközpontot – Európa legnagyobb olajipari csomópontját – kibertámadás érte. Hozzátették: ez a hordónkénti árat átrepítette a 90 dolláros szinten, elemzők szerint ezek után nagyon gyorsan itt lehet a tartósan 100 dolláros olajár. 

Hozzátették, a benzinkutasok most arra várnak, hogy a kormány bejelentse, mi lesz február 15. után. Ha  minden feltétel  marad úgy, ahogy most van érvényben, és a bevételkiesés után nem kapnak kompenzációt a benzinkutak, 

akkor az akár ellátási problémákat is eredményezhet. 

Az elemzés szerint jó hír, hogy a forint erősödött a héten, és a dollárral szembeni árfolyam így 310 forint környékén áll. Ez a további áremelkedésnek gátat tud szabni ugyan, de jelentős csökkenésre a világpiaci folyamatok fényében még így sem lehet számítani – írták. 

A Brent hordónkénti ára 4 százalékot emelkedett a héten, az aktuális ár hordónként 92,78 dollár körül mozog.

(via napi.hu)

Rovatok