Index Vakbarát Hírportál

Először kapják kézhez a magasabb béreket a dolgozók

2022. február 7., hétfő 09:18

Az innovációs tárca szerint a megnövelt minimálbér és garantált bérminimum egymillió embert érint. A minisztérium hangsúlyozza: csaknem egy évtizede gyarapodnak a reálkeresetek.

Több mint egymillió munkavállalóhoz először érkezik meg a januártól jelentősen emelt minimálbér és szakmunkás minimálbér is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ITM szerint kormány azt szeretné, hogy a dolgozók is minél nagyobb mértékben részesüljenek a gazdasági növekedés eredményeiből. Idén januártól 200 ezer forintra nőtt a minimálbér, 260 ezer forint lett a szakmunkás bérminimum.

A béremelés közvetlenül több mint egymillió magyar munkavállalót érint: tavaly minimálbérért csaknem 250 ezren, garantált bérminimumért, azaz a kötelezően adandó legkisebb szakmunkásbérért hozzávetőleg 750 ezren dolgoztak Magyarországon.

A bérminimumokkal együtt a magasabb bérkategóriákban is nőnek a fizetések, olvasható az ITM közleményében.

A tárca szerint a reálkeresetek kilenc éve töretlenül emelkednek hazánkban, az utóbbi időszakban még a járványhelyzet ellenére is. Az ITM úgy véli, egyre jobban megéri dolgozni; a magyar munkavállalók az elmúlt években átlagosan egy-egy havi keresettel többet vihettek haza.

(MTI)

Rovatok