Index Vakbarát Hírportál

Ellenőrzik az élelmiszerárakat a boltokban

2022. február 8., kedd 09:29

Mindössze tizenhét üzletben találtak kifogásolnivalót a szakemberek a múlt héten, a boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot – közölte Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videóban kifejtette: kedvezők az első napok tapasztalatai.

A boltok túlnyomó többsége érvényesíti a február 1-jén hatályba lépett élelmiszerárstopot, valamint csökkentette az élelmiszerek árát, illetve betartja a vásárlók tájékoztatására vonatkozó előírásokat is.

A múlt héten mindössze 17 üzletben találtak kifogásolnivalót a szakemberek: tíz bolt a tavaly október 15-inél magasabb áron kínálta az érintett termékeket, három az előírt készletnél kevesebbet tartott raktáron, illetve helyezett ki a polcokra belőlük.

Négy esetben a kötelező tájékoztatás hiányzott vagy nem felelt meg a rendelkezéseknek – ismertette az államtitkár.

Schanda Tamás hozzátette, hogy a vizsgált online áruházak közül csak kettő követett el mulasztást a limitált árak betartásában vagy a tájékoztatás feltüntetésében, az üzletek nagy része ugyanakkor azonnal javította és pótolta a feltárt problémákat az ellenőrzés hatására.

A politikus videójában azt is megemlítette, hogy az ITM útmutatót tett közzé a kereskedők számára az elvárásokról, a segédletet pedig néhány nap alatt csaknem kétezerszer töltötték le.

A szabálysértőkkel szemben hatósági eljárások indulnak, az első bírságokról akár már a jövő héten hírt lehet adni. A helyszíni ellenőrzéseket a kisboltoktól a piacokon át a hipermarketekig mindenütt folytatják, egészen májusig – közölte Schanda Tamás.

A kormány hét élelmiszer árát állította vissza arra a szintre, ahol még tavaly október 15-én állt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, az intézkedésről szóló kormányrendelet május 2-án veszti hatályát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 31-én tette közzé a hét alapvető élelmiszer árát, amely nem lehet magasabb a tavaly október 15-i állapothoz képest. Amennyiben ez az ár kedvezményes vagy akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni. Ha ez valamilyen okból nem állapítható meg, akkor a KSH honlapján 2021 októberére közzétett átlagos fogyasztói árakat kell alkalmazni.

(Borító: Vásárlók védőmaszkban egy fővárosi CBA üzletben a kijárási korlátozás előtti napon, 2020. március 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok