Index Vakbarát Hírportál

Hordóstul viszik a szlovákok az olcsó magyar benzint

2022. február 10., csütörtök 11:48

Az üzemanyag olcsósága miatt egyre többen járnak át tankolni Szlovákiából a szomszédos országokba, Magyarországra és Lengyelországba. A szlovák adóhivatal figyelmeztetést adott ki.

Szlovákiában az utóbb időben jelentősen nőtt az üzemanyag kiskereskedelmi ára, ami Magyarországról és Lengyelországról nem mondható el. A szlovákoknál jelenleg 1,43 euró a gázolaj átlagára, a benziné pedig 1,53, ami nagyjából 504, valamint 539 forintnak felel meg.

A magyarországi 480 forintos, maximált üzemanyagár körülbelül 1,36 eurónak felel meg, ami azt jelenti, hogy jobban járnak, ha itt tankolnak, különösen a benzin esetében. Ennél is nagyobb a különbség azonban a lengyel töltőállomásokon, ott ugyanis 1,15 és 1,16 euró környékén állnak az átlagárak.

Az Új Szó szerint sokan nemcsak a saját autójukat tankolják tele, hanem akár többhordónyi üzemanyagot is elvisznek utánfutóval. Ez már annyira elterjedt, hogy a szlovák adóhivatal is arra figyelmeztetett: 

adómentesen mindenki legfeljebb 10 liternyi üzemanyagot vihet be magával az országba egy másik uniós tagországból. 

Kifejtették: aki nem tudja alátámasztani egy nyugtával, hogy honnan szerezte be az üzemanyagtartályán kívüli üzemanyagot, az 100 euró és százezer euró közti büntetésre számíthat. Akik pedig elmulasztják az adóbevallást, azok 30 euró és 16 ezer euró közötti összegre számíthatnak bírságként. 

A benzinturizmus Magyarországon azt követően indult be, hogy tavaly novemberben maximálták az üzemanyag árát.

(Új Szó)

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok