Index Vakbarát Hírportál

Fontos dologra hívta fel a figyelmet a NAV az szja-visszatérítéssel kapcsolatban

2022. február 11., péntek 18:02 | aznap frissítve

Mint arról korábban az Index is beszámolt, megkezdődött és jelenleg is folyamatban van az szja-visszatérítések utalása. Az utalások miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy nagyon fontos dologra figyelmeztette az érintetteket.

Tájékoztatjuk azokat az szja-visszatérítésre jogosult ügyfeleinket, akiknek a bankszámlájára utalja az előleget a NAV, hogy az utalás közleményében található tízjegyű azonosító szám nem az ügyfél adóazonosító jele, hanem a kiutaláshoz kapcsolódó ügyazonosító

– olvasható a közleményben. Hozzátették, hogy az adózók emiatt ne fáradjanak az adóhivatal megkeresésével.

Arról is beszámoltunk korábban, hogy a tömeges visszatérítések több banknál is fennakadásokat okoztak. A K&H e-bank és mobilbank szolgáltatásaiban kimaradások tapasztalhatók, a CIB Bank is mobilbanki fennakadásokról számolt be, valamint a George App is használhatatlanná vált.

Nem egyszerre utal mindenkinek a NAV

Az szja-visszatérítéssel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy teljesen változó, hogy ki az, akinek már megérkezett a számlájára a neki járó összeg, és kinek kell még várnia rá. A Bank360.hu kommunikációs vezetője szerint feltehetően ezt az óriási utalásmennyiséget ezeken a napokon elosztják, hogy ne egyszerre engedjék rá a rendszerre.

A NAV jelenleg feltehetően azoknak utal, akik vagy december 31-ig igényelték a családi szja-visszatérítést, vagy akinek a jogosultságáról a NAV értesült a Magyar Államkincstártól jellemzően úgy, hogy például családi pótlékot is kap. Utóbbiaknak igényelni sem kellett a visszatérítést, de a családban mind a két szülő jogosult a visszatérítésre, miközben a családi pótlékot csak az egyikük kapja – mondta Blikknek a szakértő.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok