Index Vakbarát Hírportál

Jogszerűnek ítélte a bíróság a mozdonyvezetők sztrájkját

2022. február 11., péntek 16:01

Elsőfokú végzésében a Fővárosi Törvényszék jogszerűnek állapította meg a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) március elejére tervezett sztrájkját.

Amint arról az Index hírt adott, a mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük a 2021-es nullaszázalékos béremelés és az infláció miatt, ezért munkabeszüntetést terveznek.

Ezzel szemben a MÁV alaptalannak és jogtalannak tartja a lépést, később pedig a Fővárosi Törvényszék elé vitte a sztrájkbejelentést. A vasúttársaság szerint valótlan a Mozdonyvezetők Szakszervezetének az az állítása, amely szerint tavaly nem történt többletkifizetés.

Később, február 4-én a MOSZ kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy állapítsa meg a március 10-én 0 órától határozatlan időre meghirdetett sztrájk törvényességét. A törvényszék ennek a kérésnek eleget téve a MÁV–Start Zrt. ellenkérelmét megalapozatlannak ítélte, és azt állapította meg, hogy a tervezett munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott törvényi feltételeknek.

A vasúttársaság közleményben reagált a Fővárosi Törvényszék végzésére, amelyben azt írták, hogy az elsőfokú, nem jogerős végzést megalapozatlannak, indoklását tévesnek tartják, ezért fellebbezést nyújtanak be.

(Borítókép: Molnár Zsolt / Index)

Rovatok