Index Vakbarát Hírportál

BKIK: tenni is kell azért, hogy helyreálljon a budapesti vendéglátás

2022. február 11., péntek 11:49

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint talpra állítható a budapesti vendéglátás, azonban tenni kell érte.

A fővárosi kamara az MTI-nek pénteken küldött közleményében jelzésértékűnek nevezte a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) a hazai vendéglátás 2021-es alakulásáról közzétett, pozitív tendenciát mutató adatait, amelyek jelzik, hogy Budapest országos vendéglátásban betöltött szerepe közelíti a válság előtti szintet.

Az erőteljesen javuló bevételi számok arra utalnak, hogy a komplex válságkezelő intézkedések és programok hatékonyan támogatják az ágazat helyreállítását – írja a BKIK közleményében.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a közleményben kiemelte, bízik abban, hogy a BKIK által tett szakmai ajánlások, valamint saját programjaik részei a sikernek, és egyben megköszönte minden cégnek, vendégnek, aki csatlakozott a kamara Újra nyitva Budapest című fogyasztásélénkítő és turisztikai programjához.

A közleményben felidézték, hogy a BKIK az elmúlt években több egyeztetést is kezdeményezett a kormánnyal és a fővárossal. Egyebek mellett adóvégrehajtási moratóriumot kért a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozások számára, ötvenszázalékos tagdíjmérséklési lehetőséggel támogatta tagjait, és saját válságkezelő programot is indított.

Az Újra nyitva Budapest – #újranyitvaBP fogyasztásösztönző programban a kamara a pandémia tízezer mindennapi hősének vendégül látásával egyben népszerűsítette a vendéglátóhelyi fogyasztást. A belföldi turizmus Budapestre irányítása céljából a kamara több száz vidéki egészségügyi dolgozót utaztatott a fővárosba – emlékeztetnek a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a BKIK szakmai ajánlást fogalmazott meg a Covid–19-fertőzés veszélyét csökkentő légsterilizáló eszközök használatával kapcsolatban, a forgalmazókkal történt megállapodás nyomán a legjobbnak talált eszközöket 25 százalékos kedvezménnyel szerezhetik be a vállalkozások, a kamara önkéntes tagjai pedig további kedvezményeket vehetnek igénybe.

(via MTI)

Rovatok