Index Vakbarát Hírportál

Soros György tehet keresztbe Elon Musknak

2022. február 13., vasárnap 13:31

20 millió részvényt vásárolt az elektromos autókat gyártó Rivian Automotive cég papírjaiból.

Bevásárolt 2021 utolsó negyedévében a Soros Fund Management, nagyjából 600 milliárd forint értékű részvényt szereztek meg a Rivian Automotive cég papírjaiból. Az értékpapír-jelentések szerint 19 836 761 darab részvény tulajdonosai lettek ezzel. 

A Rivian ugyan a 2009-es alapítása óta még egyetlen autót sem adott el, mégis az egyik legértékesebb elektromosautó-gyártónak számít a világon a több mint 120 milliárd dolláros piaci értékével. Ráadásul 20 százalékban tulajdonosa Jeff Bezos cége, az Amazon.

Bezos régi riválisa Musknak, nem csak a vagyon terén. Először az űrkutatás területén kerültek összetűzésbe: Jeff Bezos Blue Origin projektje és Elon Musk SpaceX vállalata 2013-ban mérették meg az erejüket. Ekkor a NASA – mivel csak egy pályázóra volt elég fedezete – Musk vállalatát választotta egy űrutazásra irányuló projektre, amit az Amazon tulajdonosa nagy csalódásként élt meg. Ezután megállás nélkül követték egymást a különböző viszályok.

A napi.hu cikke szerint azért is lehetett vonzó a milliárdosnak a Rivian, mert várhatóan több mint 100 000 elektromos teherautót szállít majd az e-kereskedelmi vállalatnak, tehát a termékeknek egyből van piaca.

A kaliforniai cég még decemberben közölte, hogy a termelés várhatóan „néhány száz járművel elmarad” a 2021-re kitűzött 1200-as céltól az ellátási lánc korlátai miatt, ami rávilágít a termelés felfuttatásának valószínűsíthető kihívásaira, hogy felvegye a versenyt az elektromos járművek piacvezető Teslájával, aminek jelenleg 888,82 milliárd dollár körüli a piaci kapitalizációja.

(Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. Fotó: Clemens Bilan / MTI / EPA)

(via Napi.hu)

Rovatok