Index Vakbarát Hírportál

A magyar GDP egyhatodát tapsolták el NFT-kre

2022. február 14., hétfő 10:03

Hihetetlen pénzforgalmat bonyolított le az a platform, amelyen a Twitter-alapító Jack Dorsey első tweetje 2,9 millió dollárért talált új gazdára.

Már ha volt egyáltalán korábbi tulajdonosa a bejegyzésnek, ugyanis a tweetet NFT (non-fungible token, magyarul nem behelyettesíthető token) formájában értékesítették kriptovaluta útján. 

A Dorsey-tweetet a Cent nevű NFT-piacon adták, de ez még csak az előszele volt a dollármilliós ügyleteknek az NFT-piacon.

Tavaly 25 milliárd dollárt, a 2020-as magyar GDP (155 milliárd) egyhatodának megfelelő összeget költöttek NFT-kre. 

A Cent felületén számos vásárlást bonyolítottak, most mégis bezár a bazár, ugyanis megjelentek a csalók, a hamisítványok és a növekvő számú gyanús ügyletek.

Az NFT-k népszerűsége előtt azonban sokan értetlenül állnak, ugyanis ezek digitális lenyomatai egy képnek, szövegrészletnek, videófelvételnek, amelyeknek tulajdonjogát a kriptovaluták rendszerében, az úgynevezett blockchainben rögzítik. Tehát ha valaki csinál egy NFT-t egy képről, és azt valaki megvásárolja, az ő tulajdonjogát az adott kriptovaluta blokkláncában rögzítik, de ez nem azt jelenti, hogy a való életben létező, kézzelfogható kép az ő tulajdonát képezi. Már ha nem egy digitális képet digitalizáltak NFT-nek. 

Nos, azzal, hogy bárki létre tud hozni egy NFT-t, mások szellemi termékével, például egy képpel tudnak kereskedni úgy, hogy ebből egy fillért sem lát maga az alkotó. Till Lindemann, a Rammstein énekese is emiatt került bajba az orosz hatóságokkal

A másik, ami problémássá kezdett válni az NFT-piacon, hogy a gyanú szerint egy adott kör mesterségesen vitte fel az NFT-k értékét. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy digitális terméket egymás között értékesíti egy korlátozott számú – és ami nagyon fontos, anonim – vásárlói kör, így az a kép alakul ki, hogy óriási kereslet van a kínálatra.

Az egyik ilyen trükközés a következőképpen nézett ki: nagyjából 50 millió dollárért eladtak egy NFT-t, majd percekkel később a vásárlótól visszavette az eladó, csak kicsivel kevesebb pénzért. Az NFT-t így újra tudja értékesíteni, még akár több pénzért is, és még profitra is szert tett, mert a különbözet nála marad. 

A LooksRare felületén

az NFT-piac 27 legdrágább tranzakcióját csupán két fiók között bonyolították, 1,3 milliárd dollár értékben. A másik 100 legértékesebb ügylet pedig 16 piaci szereplő között zajlott le, 2,3 milliárd dollár értékben. 

Az OpeanSea NFT-piacon 13,3 milliárd dollár értékű kriptovaluta cserélt gazdát, de 80 százalékuk „lopott” termék volt. 

A Cent vezérigazgatója éppen ezért rendelt el piaci zárlatot a felületen, hogy meghozzák a lépéseket a tartalmak gyártóinak védelme érdekében. Szavai szerint az NFT-piacról egyhamar kiderült, hogy nem másról van szó, csak a pénz hajszolásáról. 

(Reuters)

Rovatok