Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: 7 százalék körüli volt a gazdasági növekedés tavaly

2022. február 14., hétfő 07:23

Magyarország sokkal gyorsabban lábal ki a mostani krízisből, mint a feleolyan súlyos 2008-as válságból. Egyebek mellett erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Hír Tv-ben, a Bayer Show-ban.

A pénzügyminiszter szerint az elhúzódó koronavírus-járvány ellenére a magyar gazdaság újraindítása sikeres. Varga Mihály szerint az ország a saját erőforrásait rendezte át úgy, hogy ebből gazdasági növekedés lett. Hozzátette: ez lehetőséget adott arra, hogy 13. havi nyugdíjat adjanak, lehetséges legyen a családi adó-visszatérítés, és a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége is megvalósuljon.

A 2008–2009-es válságnak a dupláját szenvedtük el most 2020–2021-ben, ugye, a világgazdaság visszaesése duplája volt ebben a két évben, mint akkor, 2008–2009-ben, és ehhez képest jövünk ki sokkal gyorsabban ebből a válságból. Tavaly már 6,8–7 százalék között lehetett a gazdasági növekedés, és úgy, hogy nem kértünk külső segítséget

– mondta Varga Mihály.

Beszélt arról is, hogy az államadósságon belül jelentősen csökkent a devizák aránya. Míg a Gyurcsány-kormány alatt az állam külföld felé fennálló adóssága a GDP 53 százaléka volt, most ez az arány már csak 20 százalék.

Körülbelül egyharmada már csak a külföldieknek szóló adósságállomány, hiszen ők vásárolnak forintkötvényeket is. Tehát sokkal nagyobb biztonságban vagyunk amiatt, mert a magyar háztartások, a magyar családok elkezdték vásárolni a magyar állampapírokat. Tehát 500–600 milliárd forint között lehetett ez az állomány 2010-ben, most 11 ezer milliárd forintnyi megtakarítása van a magyar családoknak magyar állampapírokban

– mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály beszélt arról is, a hazai minimálbér összege ma már magasabb annál, mint ami a Gyurcsány-korszak utolsó évében, 2010-ben az átlagbér volt. A tárcavezető hozzátette, a bruttó átlagbér ma 430 ezer forint. Varga Mihály szerint, ha a 2010 előtti adórendszer maradt volna meg, akkor ebből a jövedelemből nagyjából 50-60 ezer forinttal kevesebbet vihetnének haza az emberek.

(via Hír Tv)

(Borítókép:  Mónus Márton / MTI)

Rovatok