Index Vakbarát Hírportál

Sosem látott magasságokban van a dízel ára Ausztriában

2022. február 15., kedd 20:47

Megdöntötte a 2012-ben mért csúcsot a dízel átlagára Ausztriában, miközben a benziné is jelentősen nőtt.

Az osztrák autós és motoros közlekedési egyesület (ÖAMTC) közlése szerint kedden már átlagosan 1,477 euróba (523 forintba) került literenként a dízel, amivel 0,4 eurocenttel megdőlt a korábbi, 2012-es rekord. Mindeközben a super benzin átlagára is közeledik a rekordhoz, de ez egyelőre hét centtel elmarad az 1,545 eurós (547 forintos) átlagárcsúcstól. A Kronen Zeitung szerint

2020 vége óta csaknem 42 százalékkal drágult már a dízel ausztriában. 

Az osztrák lap szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben visszaesik az üzemanyagok átlagára, mivel az eddigi emelkedést is részben az orosz–ukrán konfliktus eszkalálódása okozta, és kedden valamelyest megnyugodtak a piacok.

Tavaly november óta már volt példa arra, hogy a magyarországi üzemanyagárak stopolása a benzinturizmus beindulását eredményezte. Legutóbb például Szlovákiában számoltak be erről.

Eközben Magyarországon érvényben maradt az üzemanyagárak maximálása, és május 15-ig literenként továbbra is 480 forintért lehet a benzint és gázolajat venni a töltőállomásokon, vagyis jóval olcsóbban, mint a szomszédos országokban.

A szabályozás nélkül egyébként hazánkban is 520 forint körüli lenne az üzemanyag átlagára február közepétől.

(Kronen Zeitung)

(Borítókép:  LOIC VENANCE / AFP)

Rovatok