Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a fogyasztóvédelem, nem mindenki tartotta be az élelmiszerárstop szabályait

2022. február 15., kedd 09:46

Február első hetében mindössze 42 esetben találtak kifogásolnivalót a szakemberek az élelmiszerárstop ellenőrzésekor. A hatóság összesen 300 ezer forint bírságot szabott ki.

Február első felében több mint félezer üzletben vizsgálta az élelmiszerárstop betartását a fogyasztóvédelem. A tapasztalatok szerint a kereskedők elenyésző számú kivételtől eltekintve csökkentették áraikat, az előírt készletet tartják raktáron. A kormányhivatali szakemberek mindössze 42 esetben találtak hiányosságot, a hatóság mostanáig összesen 300 ezer forint bírság kiszabásáról döntött – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kormány február elsejétől a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. 

A február első két hetében lezajlott 512 ellenőrzésből csupán 42 esetében akadtak kifogásolnivalóra a szakemberek. Huszonöt üzlet alkalmazott az előírtnál magasabb árat, tizennégy nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Hét helyszínen a kötelező tájékoztatás hiányzott egészen vagy nem felelt meg mindenben a rendelkezéseknek. Némelyik kereskedelmi egység több szempontból is mulasztott. A leggyakrabban az étolaj kapcsán vétettek hibát az üzletek, tizennégyszer annak ára, ötször a mennyisége nem stimmelt.

Cseresnyés Péter, a kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár szerint olajozottan ment az átállás, a boltok túlnyomó többsége minden fennakadás nélkül alkalmazkodott az élelmiszerárstophoz. Az ellenőrzés-sorozat második hetében már sokkal ritkábban szembesültek problémákkal az ITM kollégái. 

Az államtitkár kiemelte: az összesített kifogásolási arány az egyébként is alacsony indulószintről kevesebb mint a felére csökkent. Megszülettek az első bírsághatározatok, öt szabálysértés az elmarasztalt kereskedők 300 ezer forintjába került.

Egy vidéki üzlet azzal érdemelte ki az eddigi legnagyobb, 100 ezer forintos szankciót, hogy a hatósági ár több mint másfélszeresét kérte az étolajért 

– tette hozzá.

A kormány hét élelmiszer árát állította vissza arra a szintre, ahol még tavaly október 15-én állt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, az intézkedésről szóló kormányrendelet május 2-án veszti hatályát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 31-én tette közzé a hét alapvető élelmiszer árát, amely nem lehet magasabb a tavaly október 15-i állapothoz képest. Amennyiben ez az ár kedvezményes vagy akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni. Ha ez valamilyen okból nem állapítható meg, akkor a KSH honlapján 2021 októberére közzétett átlagos fogyasztói árakat kell alkalmazni.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok