Index Vakbarát Hírportál

Most már biztos: bevásárol az állam a biztosítási piacon

2022. február 17., csütörtök 14:30

A kormány jóváhagyta, hogy miután decemberben egyetértési megállapodást kötött az állam és a Vienna Insurance Group, most a felek közt várható szerződéskötés után a magyar állam tulajdont szerezzen a magyar AEGON-társaságokban és az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-ben – adta hírül szűkszavú közleményben a Pénzügyminisztérium. A tárca értékelése szerint a magyar kormány mostani döntésével a felek közelebb kerültek a szerződés megkötéséhez.

A szaktárca szerint az ügylet előnyös Magyarország számára, mivel a két biztosító részesedése együttesen közel húsz százalék a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég együtt piacvezetővé válik a szektorban. A tárgyalások eredményes lezárása után a magyar állam 45 százalékos tulajdont szerezhet a hazai biztosítási szektor két meghatározó szereplőjében.

A Portfolio értékelése szerint egyelőre nem világos, hogy miért érne meg a magyar államnak 125 milliárd forintot adni az egyes becslések szerint reálisan csak nyolcvanmilliárd körüli értéket képviselő pakettért úgy, hogy ráadásul az irányítási jogok egyes hírek szerint maradnának a VIG-nél. 

Peres ügy lett az értékesítésből

Az ügy előzménye – ami a PM közleményéből szemérmesen kimaradt –, hogy a holland Aegon a teljes közép-kelet-európai érdekeltségét értékesítette volna a VIG-nek, csak az egyes országok hatósági engedélyezési folyamatába került homokszem, amikor a magyar leánycégek eladását nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megvétózta a Belügyminisztérium. A vevő – és később ügyfélként beszállva az eladó is – bíróságon kereste az igazát, az ügy jelenleg a Kúrián jár. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben. A magyar állam eljárását ráadásul az Európai Bizottság is kifogásolta, mondván, indokolatlanul avatkozott bele egy piaci tranzakcióba.

Rovatok