Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen emelkedtek az árak az IKEA-ban

2022. február 21., hétfő 14:29

A drágulás meghaladja a 25 százalékot.

Az IKEA körülbelül egy hónapja közölte, hogy világszerte megemeli termékeinek árát. Az áremelés mértéke országról országra változik, például a helyi inflációs sajátosságok miatt. Akkor még nem tudták megmondani, hogy az árkorrekciónak mekkora lesz az átlagos mértéke, írta meg a Portfolio.

Az áruházi szintű áremelkedés megfigyelése igen nehézkes, hiszen a legtöbb esetben visszamenőleg nem állnak rendelkezésre árak. Ezért többnyire csak a szisztematikus árfigyelés segít, amit a lap egyik olvasója tulajdonképpen véletlenül végzett el. Mint levelében írja, még tavaly áprilisban válogatott össze online kosarába termékeket egy új lakásba költözéshez. Ezeknek az árát annak idején megőrizte, most pedig lehetősége nyílt az összevetésre.

Tizennégy termék árát vizsgálta, a legkisebb áremelkedés is 13 százalék feletti, a legnagyobb drágulás közel negyvenszázalékos. Az árakkal súlyozott átlagos drágulás meghaladja a 25 százalékot (egyébként szinte hajszálra pontosan ennyi a drágulás mértéke, ha egyszerű átlagot számolunk a 14 termékre azonos súllyal).

Azt a fentiekből nem tudhatjuk, hogy a tavaly április óta bekövetkezett drágulás mekkora része történt tavaly és mennyi volt az idei évre beharangozott emelés hatása. Mindenesetre a KSH ennél egyelőre kisebb, de így is jelentős áremelkedést mért a bútortermékeknél. A szobabútor-termékkategória éves áremelkedése 14 százalékos, a konyha- és egyéb bútoré 16 százalékos volt, írta meg a lap.

Rovatok