Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos adócsalással vádolnak egy kaposvári cégcsoportot

2022. február 21., hétfő 11:22

A Somogy Megyei Főügyészség egy hatvanas éveiben járó férfi és öt társa ellen emelt vádat. Az elkövetők több vállalkozásból álló cégcsoport közterheit csökkentették jogellenesen, amivel közel egymilliárdos kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A vádlott által vezetett, jól prosperáló, és az ország területén több gyáregységgel rendelkező cégcsoport jelentős élőmunkát igénylő tevékenységet folytatott, amelyhez a dolgozók egy részét munkaerő-kölcsönzéssel biztosították. Később, az adójogszabályok változása miatt a munkaerő kölcsönzése után megfizetett általános forgalmi adót már nem tudták levonni, ezért a vádlott a rokonait és egy másik cég vezetőit bevonva kidolgozott egy olyan módszert, amellyel jogellenesen csökkenti tudta a közterheit.

A módszer lényege szerint a cégcsoport által foglalkoztatott munkásokat átjelentették a másik vállalkozásba anélkül, hogy munkahelyük és feladataik ténylegesen megváltoztak volna. Ezután a tényleges gazdasági tevékenységet valójában nem folytató vállalkozás valótlan számlákat állított ki a cégcsoportnak úgy, mintha a termelőtevékenységet alvállalkozóként ők végezték volna el, majd a fiktív költségszámlákat felhasználva a cégcsoport az áfafizetési kötelezettségét jelentősen csökkentette. A cégcsoport ráadásul a ténylegesen általa foglalkoztatott dolgozók bérének egy részét sem legálisan fizette ki, így a közterheket itt sem egyenlítette ki.

A valós tevékenységet valójában nem folytató másik vállalkozásnak a cégcsoporttól származó bevétele után keletkező jelentős összegű adóját maga is megkísérelte csökkenteni, ezért egy számlagyárnak használt cégtől több száz millió forint értékű fiktív számlát fogadott be. A vádlottak ezekkel a módszerekkel több mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában öt vádlottal szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés, míg egy vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt – közölte az ügyészség.

Rovatok