Index Vakbarát Hírportál

Nem lassít az MNB, újabb kamatemelést jelentett be

2022. február 22., kedd 14:01

Sorozatban kilencedszer emelt az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa: az alapkamat mértéke szerdától 3,4 százalék.

A jegybank újabb 50 bázisponttal 3,4 százalékra emelte az alapkamatot, és ugyanekkora mértékben emelte a kamatfolyosó két szélét is, így az egynapos betét kamata 3,4, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 5,4 százalék lett.

A forint árfolyama a reggeli órákban járt 358 felett is az euróval szemben, azonban a kamatdöntésre visszaerősödött 356 környékére. A 14 órás bejelentést követően érdemben nem mozdult a forint árfolyama, 14.05-kor 355,8-on állt az euróval szemben.

Az ezt megelőző, januári ülésén a monetáris tanács 50 bázisponttal 2,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben emelte a kamatfolyosó két szélét is. A januári ülést követő csütörtöki aukción az egyhetes betét irányadó kamata 30 bázisponttal 4,3 százalékra emelkedett, ugyanis a tanács jelezte, hogy várakozásai szerint az év közepére összeér a két kamatszint, vagyis folyamatosan kisebb lehet a szigorítás az irányadó eszközben, mint az alapkamatban. Erről egy hete Virág Barnabás, a jegybank monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke is beszélt az Indexnek adott interjúban: „a cél az, hogy a következő időszakban úgy folytassuk a monetáris szigorítást, hogy az alapkamat szintje utolérje az egyhetes betét szintjét”.

A Portfoliónak nyilatkozó elemzők szerint a kamatdöntő ülés előtt két forgatókönyv volt:

A januári inflációs adatnál magasabbat legutóbb 2007 augusztusában mért a statisztikai hivatal: a KSH közlése szerint 2022 első hónapjában – az elemzői várakozásokat jócskán meghaladva – átlagosan 7,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok