Index Vakbarát Hírportál

Kilőtt az olajár, mínuszban a vezető tőzsdék az ukrán konfliktus miatt

2022. február 22., kedd 11:10

A globális részvények meredeken estek, az olaj és a földgáz ára pedig emelkedett kedden, miután Vlagyimir Putyin orosz csapatokat vezényelt Ukrajnába. A Budapesti Értéktőzsdén a BUX is beszakadt.

Az európai fő részvényindex, a Stoxx 600 már a nyitáskor 1,6 százalékkal csökkent kedden, miután orosz csapatok vonultak be a kelet-ukrajnai régióba. Londonban az FTSE 100 1,4 százalékot veszített. Az amerikai irányadó S&P 500 indexet követő határidős kontraktusok 1,8 százalékkal estek, míg a technológiai súlyú Nasdaq 100 indexnél 2,6 százalék volt a mínusz reggel 9-kor – derül ki a Financial Times összefoglalójából. Ezek nem igazán súlyos veszteségek, amik azt mutatják, hogy az elmúlt héten már javarészt beárazták a piacok a konfliktust.

Mindez azután következett be, hogy Ázsia-szerte súlyos veszteségeket szenvedtek el a tőzsdék, a hongkongi irányadó Hang Seng index közel 3 százalékkal esett, miután az orosz elnök háborús helyzetbe hozta az országot, megelőzve a válság diplomáciai megoldására tett kísérleteket.

„A legutóbbi fejlemények után a helyzet még riasztóbbnak tűnik, és a piacok elkezdhetik beárazni Ukrajna teljes körű inváziójának anyagi kockázatát” – írták az ING elemzői, akik úgy vélik, hogy a lépésnek súlyos következményei lesznek a globális geopolitikai és gazdasági egyensúlyra.

A Brent nyersolaj, a nemzetközi kőolaj referenciaértéke 2,6 százalékkal 97,83 dollárra emelkedett hordónként, mivel a kereskedők számoltak az Oroszországgal szembeni szankciók lehetőségével, ami a nyersanyag egyik legnagyobb beszállítója. A jövő havi szállításra szóló európai földgázkontraktusok 7 százalékkal 78,5 euró/megawattórára ugrottak.

Az olajár hétéves csúcson van. A múlt héten a háborús feszültségek között a Brent ára a 100 dolláros árat is átlépte, de szakértők arra számítanak, hogy rövid távon akár a 150 dollárt is elérheti az Európa számára legfontosabb kőolajfajta árfolyama. A világpiacokon az ukrán konfliktus mellett fontos ráhatása lehet az árakra, ha Iránnal a nyugati hatalmak megállapodnak az atomalku új változatáról, és ezért cserébe a nyugati hatalmak feloldhatják a korlátozásokat.

Délelőtt 10 órakor a Budapesti Értéktőzsdén a BUX már 2,6 százalékos mínuszban van viszonylag magas, 13,15 milliárd forintos forgalom mellett. Az OTP és a 4iG kapta a legnagyobb ütéseket, előbbi 4,76 százalékos mínuszban állt, 15 120 ponton, a 4iG pedig 730 forintos árfolyamra csúszott le 5,56 százalékos esés után. A jelentős orosz és ukrán piaccal rendelkező Richter részvényárfolyama 7480 forinton állt 2,23 százalékos esést követően. A Mol 3,83 százalékkal esett, 2460 forinton kereskedtek a papírjaival.

(Borítókép: DAVID MCNEW / Getty Images North America / Getty Images / AFP)

Rovatok