Index Vakbarát Hírportál

Washington ízelítőt adott Putyinnak a keménykedésből

2022. február 22., kedd 10:06

Washington hétfőn este eltiltotta az amerikai személyeket és a bankokat attól, hogy bármilyen gazdasági tevékenységet folytassanak a Vlagyimir Putyin orosz elnök által függetlennek elismert donbaszi Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban. További büntetőintézkedéseket tart csőben Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

A Fehér Ház hétfő este reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök azon döntésére, hogy elismerte két kelet-ukrajnai szakadár régió függetlenségét, és számos szankciót vezetett be a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok ellen. A két „ország” már a Krím félsziget 2014-es elcsatolásakor kikiáltotta függetlenségét, de azt senki nem ismerte el. Az elmúlt héten kiújultak a tűzharcok az ukrán védelmi erők és a szakadárok között. Mindkét fél a másikat vádolta a tűzszünet megszegéséért.

Joe Biden elnök hétfőn, Putyin döntésére reagálva azonnal aláírta azt az elnöki végrehajtási rendeletet, amely megtiltja, hogy amerikai személyek új beruházásokat hajtsanak végre, kereskedelmet folytassanak és finanszírozást nyújtsanak a két szakadár államban. Mivel a nyugati vállalati jelenlét marginális a térségben, a kérdés az, hogy a szankciókat és a pénzügyi tevékenységre vonatkozó tilalmat kiterjesztik-e a térségben működő cégek partnereire is. 

Hogy egyértelmű legyen: ezek az intézkedések elkülönülnek azoktól a gyors és szigorú gazdasági intézkedésektől, amelyeket a szövetségesekkel és a partnerekkel összehangoltan készítettünk elő arra az esetre, ha Oroszország tovább támadná Ukrajnát, és kiegészítenék azokat

– írta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a végrehajtási rendeletet bejelentő nyilatkozatában.

Psaki hozzátette, hogy a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium további részleteket fog megosztani a Biden-kormányzat intézkedéseiről kedden. Ez magyar idő szerint dél és délután három óra között várhat.

Washington közölte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is figyelemmel fogják kísérni Oroszország tevékenységét a térségben, és megfelelő választ fognak adni, ha további agresszióra kerül sor Ukrajna ellen.

„Holnap további szankciós lépéseket fogunk tenni, és ha Oroszország további lépéseket tesz, gyanítom, hogy ezekre a lépésekre további válaszlépések lesznek. Eddig is így kezeltük a dolgot, és ezután is így fogjuk kezelni a dolgokat” – idézi a bejelentést a CNBC.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában azt írta, hogy az Európai Unió „szankciókkal fog reagálni az orosz döntésben érintettekkel szemben”, és „megismétli, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül”.

(Borítókép:  Joe Biden amerikai elnök aláírja a rendeletet, amely megtiltja, hogy amerikai személyek kereskedelmet  folytassanak és finanszírozást nyújtsanak a két szakadár államban, 2022. február 21-én. Fotó:  The White House / Reuters)

Rovatok