Index Vakbarát Hírportál

Már 100 dollárnál az olajár, elszállóban a nyersanyagárak

2022. február 22., kedd 13:33

A kőolaj, a földgáz és a mezőgazdasági termékek ára emelkedett, mivel az Ukrajna jövőjével kapcsolatos feszültségek fokozódása azzal fenyegetett, hogy megszakítja a természeti erőforrások Kelet-Európából a világpiacokra irányuló áramlását.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése napkezdés óta 3,4 százalékkal 98,65 dollárra emelkedett hordónként kedd dél után nem sokkal, de már kora délelőtt elérte a 99,50 dolláros szintet, ami 2014 óta a legmagasabb. A földgáz ára – amelynek nagy részét Európa Oroszországból vásárolja – 6 százalékkal 76,90 euróra emelkedett megawattóránként. Olaf Scholz német kancellár kedden bejelentette, leállíttatja az Északi Áramlat 2. engedélyeztetését, ami még tovább lökheti a gázárakat felfelé.

Az amerikai földgáz ára kedden szintén emelkedett, bár a mozgás kevésbé volt markáns, mint Európában. A határidős jegyzések 3,2 százalékkal 4,57 dollárra emelkedtek millió brit hőegységenként – írja a Wall Street Journal.

Az Oroszországban és Ukrajnában nagy mennyiségben termelt alumínium, nikkel és búza ára is emelkedett.

A globális nyersanyagpiacokon a nyersanyagárak gyors emelkedése azelőtt megindult, hogy az Egyesült Államok bejelentette volna konkrét szankcióit Oroszországgal szemben, mivel Oroszország hétfő este független államként ismerte el a kelet-ukrajnai szakadár államokat, majd kedden katonákat vezényelt a térségbe. A Fehér Ház elítélte Putyin döntését Donyeck és Luhanszk függetlenségének elismeréséről. A nyugati kormányok szerint küszöbön állhat Ukrajna teljes körű megszállása. Washington hétfőn este már bejelentett egy sor szankciót a szakadárokkal szemben, de azok részleteit még nem ismertette a Joe Biden elnök vezette adminisztráció. 

Annak eldöntése során, hogy milyen szankciókat szabjon ki Oroszországra, és mikor, a Nyugat kényes egyensúlyozással néz szembe. Az orosz gazdaságnak leginkább ártó ágazat – az olaj és a gáz – korlátozása hatalmas problémákat okozna Európában és az Egyesült Államokban. A kontinens a földgázellátásának mintegy 40, kőolajszükségletének harmadát importálja Oroszországból. Az energiaárak már most is magasak, ami lassítja a gazdasági bővülést Európában, költségesebbé teszi az ipari termelést.

(Borítókép:  REUTERS / Angus Mordant / File Photo)

Rovatok