Index Vakbarát Hírportál

Profitálna a Gazprom a megugró európai gázárakból

2022. február 24., csütörtök 12:36

Miközben az oroszok épp minden lehetséges oldalról lerohanják Ukrajnát, és rakétákkal, tankokkal támadják a legnagyobb városokat és kikötőket, addig a Gazprom 30 százalékkal növelte az Európába szállított földgáz mennyiségét, az ukrajnai vezetéken a mai napon 83 millió köbméter gázt szállítanak – derül ki a Portfolio cikkéből.

A hajnali orosz támadás hírére már egyébként is kilőtt a földgáz ára a holland TTF-gáztőzsdén, elérve a 120 eurót megawattóránként, ami dél környékén 114-115 euró körülre mérséklődött a legtöbb határidős kontraktus esetében. A portál a Reuters hírére hivatkozva idézte a Gazprom közleményét, amelyben a vállalat megerősítette, hogy az Ukrajnában zajló hadműveletek ellenére zavartalan a szállítás. Ez utóbbit az ukrán vezetéküzemeltető is megerősítette. 

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg nemcsak az ukrán, de a másik két nagyobb európai gázvezetéken, az Északi Áramlat 1-en, és a Jamál-Európán is kicsit megnőtt az orosz gázszállítás. Mindezt úgy értékelték, hogy a szállítások növelésével az oroszok vélhetően szeretnék kihasználni a megugrott tőzsdei árakat, és remélhetőleg egyelőre a nyugati szankciók ellenére sem zárják el a gázcsapot. Persze a további nyugati szankciók esetében nem zárható ki, hogy leáll a gázszállítás, főleg akkor, ha a nyugati bankrendszerhez való hozzáférést biztosító SWIFT-rendszerről letiltják az oroszokat, és ezzel ellehetetlenül a fizetés lehetősége. 

Persze az sem zárható ki, hogy mindez csak emlékeztető a nyugat-európai országoknak arra, hogy mit is veszthetnek, ha erre mégis sor kerül: jelenleg ugyanis a szokottnál is alacsonyabb az európai gáztározók töltöttsége, miközben a kontinens földgázellátásának 40 százaléka érkezik Oroszországból. 

(Borítókép: Yuri Kadobnov / AFP)

Rovatok