Index Vakbarát Hírportál

Kiemelkedően jó évet zárt a 4iG

2022. február 28., hétfő 22:30 | aznap frissítve

Az IT-szektor mellett a távközlési szektorban is sikeres volt a vállalat 2021-ben.

Jelentős átalakuláson ment keresztül a 4iG Nyrt., a cégcsoport már 2021-ben fontos távközlési szereplővé emelkedett – áll a tőzsdei társaság tavalyi negyedik negyedévet bemutató jelentésében. Az előzetes várakozásokkal összhangban az informatika mellett nőtt a vállalat távközlési szegmensből származó árbevétele, a szektorra jellemző magas jövedelmezőség a 4iG eredményeiben is tükröződik. 

Az informatikai, valamint a távközlési szegmensben működő 4iG leányvállalatok teljesítménye jelentős mértékben hozzájárult a társaság konszolidált üzleti eredményességének kiemelkedő növekedéséhez. A 2021-es évben az informatikában a 4iG Magyarország vezető rendszerintegrátor vállalatává erősödött – derült ki a tőkepiaci vállalat által a Budapesti Értéktőzsde oldalán közzétett, 2021. negyedik negyedéves gyorsjelentéséből.

A nagyvállalat távközlési piacra lépése megváltoztatta a vállalatcsoport portfólióját, és többek között a telekommunikációs leányvállalatoknak köszönhetően nagymértékben javultak a társaság pénzügyi mutatói. A vállalatcsoport struktúraváltása miatt a negyedik negyedéves eredményadatok nem teljesen összehasonlíthatók az egy évvel korábbiakkal.

A 4iG leányvállalatainak remek teljesítménye jelentős mértékben támogatta a 4iG Nyrt. konszolidált eredményének kiemelkedően gyors növekedését: a 4iG konszolidált értékesítési árbevételéhez mintegy 21 milliárd forinttal járultak hozzá, EBITDA-ját pedig 6,8 milliárd forinttal növelték. 

A tavalyi negyedik negyedévben 40 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el a 4iG, így a 2021-es bevétel 93 milliárd forintot tett ki, amely 62,3 százalékkal haladta meg a 2020-as eredményt. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a 2020-as 5 milliárd forintról 125,1 százalékkal, 11,4 milliárd forintra nőtt.

A cég tőzsdei mutatói is kedvezően alakultak 2021-ben, a részvények átlagára 54,2 százalékkal, 853 forintra emelkedett, míg a piaci kapitalizáció (a vállalat piac által meghatározott értéke) 47,4 százalékkal haladta meg tavaly az egy évvel korábbit, ami 2021 végén 88,1 milliárd forintot tett ki. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 74,9 százalékkal 66 forintra emelkedett.

Rovatok