Index Vakbarát Hírportál

A nagybankokat is megégeti a háború

2022. február 28., hétfő 15:54

Porladnak a dollármilliárdok a legnagyobb bankoknál az Oroszországot sujtó nemzetközi szankciók miatt. A Citi, az HSBC és a Société Générale is nagy véráldozatot hoz.

A Citigroup hétfőn közölte, hogy az orosz eszközökkel szembeni teljes kitettsége 5,4 milliárd dollár volt december végén, szemben a szeptember végi 5,5 milliárd dollárral. Ez a bank 2021-es eszközeinek 0,3 százalékát teszi ki a szabályozói bejelentés szerint, amelyet a Reuters foglalt össze.

A Citigroup arra is figyelmeztetett, hogy a Nyugat és Oroszország között az ukrajnai inváziót követően kiéleződött feszültségek potenciális csapást jelenthetnek.

„A Citi továbbra is figyelemmel kíséri a jelenlegi orosz–ukrán geopolitikai helyzetet és a gazdasági feltételeket, és adott esetben mérsékli kitettségeit és kockázatait” – közölte a bank. A bank teljes oroszországi harmadik féllel szembeni kitettsége december 31-én közel 8,2 milliárd dollár volt – áll a bejelentésben.

Az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn figyelmeztetett, hogy a legnagyobb orosz hitelező, a Sberbank európai ága csőd előtt áll, miután a betéteket megrohamozták azután, hogy kiderült, az EU-s és amerikai szankciós listákra is felkerült a pénzintézet. Többek között biztosan kitiltják az orosz anyabankot a SWIFT-rendszerből.

A brit HSBC bank közölte, hogy megkezdte a kapcsolatok leépítését számos orosz bankkal, köztük a második legnagyobb VTB-vel, amely egyike a szankciók célpontjainak – derült ki a Reuters által látott feljegyzésből.

Az orosz Rosbankot birtokló Société Générale részvényei szintén estek. A pénzintézet egyelőre nem tette közzé az orosz kitettségére vonatkozó adatokat.

Rovatok