Index Vakbarát Hírportál

Becsődölt az Északi Áramlat 2 gázvezetéket üzemeltető cég, mindenkit kirúgtak

2022. március 2., szerda 08:45 | aznap frissítve

Elsőként a német kormány, majd az Egyesült Államok által bejelentett szankciók megtették a hatásukat.

Csődöt jelentett az Északi Áramlat 2 gázvezeték mögött álló svájci székhelyű cég, és már meg is vált mind a 106 munkatársától – jelentette a svájci SRF rádió.

A Svájcban bejegyzett, és az orosz állami gázipari óriásvállalat, a Gazprom tulajdonában álló Nord Stream 2 AG tavaly, az év második felében fejezte be a 11 milliárd dolláros projektet, amely az Oroszországból Németországba történő gázszállítás kapacitásának megduplázására jött létre.

Az Északi Áramlat 2 körüli bonyodalmak nem ma kezdődtek, jó ideje áll a bál a gázvezeték körül, amely azzal a céllal jött létre, hogy Ukrajna megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállítsa a gázt közvetlenül Oroszországból Németországba.

Az orosz Gazprom projektjét elsősorban azért érték támadások, mert a közelmúltban elkészült gázvezeték nagy eséllyel növelte volna Európa Oroszországtól való gázfüggőségét. Valamint nyugaton sokan attól is tartottak, hogy egyúttal erősíti Oroszország monopolhelyzetét a gázszállítás terén.

Tavaly ősszel például hiába fektették le az utolsó csöveket, kiderült, hogy a tulajdonos Gazprom nem gyakorolhat kizárólagos ellenőrzést az Északi Áramlat 2 felett. Akkor az elinduló, és egy igencsak hosszúnak ígérkező bírósági csatározás első lépéseként a düsseldorfi bíróság kimondta, hogy az orosz gáztársaság nem használhatja a saját csővezetékét arra, hogy a maga termelte gázt szállítsa és értékesítse is rajta.

Német és amerikai szankciók akcióban

Az már a jelenlegi háborús események következménye, hogy az aktuális Oroszországgal szembeni szankciók egyike az Északi Áramlat 2 azonnali hatályú felfüggesztése volt. Olaf Scholz német kancellár múlt hét kedden kérte fel a német gazdasági minisztert, hogy állítsa le a már elkészült vezetékrendszer üzembe helyezéséhez szükséges tanúsítványok kiadását.

Ezzel reagált a német szövetségi kormány arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzetközi jog súlyos megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét.

A Fehér Ház másnap, február 23-án tette közzé hivatalos oldalán, hogy az Egyesült Államok is újabb szankciókkal sújtja a svájci székhelyű Nord Stream 2 AG-t, magát a vállalatot és annak vezetőit. Joe Biden amerikai elnök megjegyezte, február elején tárgyaltak, és egyeztek meg a német kancellárral, hogy szorosan együttműködnek az Északi Áramlat gázvezeték leállításában, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát.

A csőd híre nem érkezett váratlanul, kedden például arról cikkezett a Reuters, hogy a kivetett szankciók miatt napokon belül csődöt jelenthet egy svájci bíróságon, és szélnek eresztheti munkatársait az Északi Áramlat 2 mögött álló svájci cég. Mint a mellékelt ábra mutatja, a szankciók valóban megtették a hatásukat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket ITT találja.

(Borítókép: John MACDOUGALL / AFP)

Rovatok