Index Vakbarát Hírportál

Emelkedik a kiberbiztonsági részvények árfolyama

2022. március 2., szerda 18:02

Az oroszok elnöke, Vlagyimir Putyin megfenyegette az Ukrajnának segítséget nyújtó országokat. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy már elkezdődött a kiberháború. A Marketwatch megnézte, hogy a kibervédelmi vállalatok részvényei hogyan teljesítenek a tőzsdén.

Világszerte hoznak szankciókat Oroszország ellen Ukrajna orosz megszállása miatt. Putyin „a történelemben soha nem látott” következményekkel fenyegette meg azokat az országokat, amelyek megpróbálják „akadályozni” Oroszország háborúját – írta a Marketwatch, amely arról ír, hogy mely eszközök tudtak jól teljesíteni ebben a fenyegetésekkel teli időszakban.

Például a kialakult helyzet hozzájárult az ETFMG Prime Cyber Security ETF (ticker: HACK) 2,98 százalékos hétfői felülteljesítéséhez, amellyel a napot 57,39 dolláron zárta. Ezzel az elmúlt 12 hónapot tekintve 2,4 százalékos pluszban van. A majdnem 3 százalékos hétfői emelkedés komoly kontrasztot képez az S&P 500 index aznapi 0,24 százalékos esésével és a technológia-túlsúlyos Nasdaq Composite ennél kisebb, 0,41 százalékos növekedésével.

Pénteken Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő és újságíró nyilatkozott: szerinte Oroszország a szankciókra válaszul kiberhadviselésbe kezd, és ezzel még inkább eszkalálódhat a konfliktus. 2021-ben megnövekedett a kibertámadások száma, amelyek megzavarták az Egyesült Államok iparát és infrastruktúráját, ahol Oroszországot az állam által támogatott támadások egyik vezetőjének tartják.

Még a hackercsoportok is választottak oldalt: a Ransomware csoport, a Conti állítólag támogatását ígérte Oroszországnak, míg az Anonymous hackerkollektíva az invázió első napján bejelentette, hogy az orosz kormányt veszi célba.

Dan Ives, a Wedbush elemzője szerint a kiberhadviselés fokozódása miatt a kiberbiztonsági szektor részvényei most felülteljesítők lehetnek. Az oroszoktól a következő időszakban fokozott mértékű kibertámadásokra számít.

Az Ives szerint az orosz fenyegetés miatti nagyobb kiadásokból a Palo Alto Networks, a Zscaler, a CrowdStrike Holdings, a Fortinet, a Mandiant és a Palantir Technologies Inc veszi ki a részét.

Hétfőn a Zscaler 7,8, a CrowdStrike pedig 7,41 százalékkal emelkedett a tőzsdezárásig. A Fortinet részvényei 6,02, a Palo Alto Networks 4,3, a Palantir 3,31, a Mandiant árfolyama pedig a péntekihez képest 2,59 százalékkal zárt feljebb.

(Borítókép: Annette Riedl / picture alliance / Getty Images)

Rovatok