Index Vakbarát Hírportál

Veszteséget és mennyiségi korlátozásokat hoz a Molnál a benzinárstop

2022. március 2., szerda 19:05

Literenként 34,5 forintot bukik a cég a nagykereskedelmiár-korlátozáson.

Március 2-ától a Mol is mennyiségi korlátozásokat vezet be a töltőállomásain a nagykereskedelmi üzemanyagárak rögzítésével kapcsolatos jogszabály hatásaként. Ismeretes, hogy a nagyobb kúthálózatokat üzemeltető hazai vállalkozások közül először a Shell döntött mennyiségi korlátozásról az autópályák melletti kutaknál, ahol a 480 forintos hatósági ár miatt előszeretettel kezdtek tankolni a nemzetközi fuvarban lévő, átutazó külföldi kamionok.

A Mol által most bejelentett korlátozások:

Azt nem közölte a társaság, hogy meddig marad hatályos a rendelkezés. A kormány a hét elején jelentette be, hogy a kiskereskedelmi ár után a nagykereskedelmi üzemanyagárakat is 480 forintban maximálják. A vállalat az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy

a nagykereskedelmi benzinárstop miatt 34,5 forinttal kevesebb bevételt könyvel el literenként.

A Mol közölte: tiszteletben tartják a kormány üzemanyag-árazásra vonatkozó döntését, és a kormányrendeletnek megfelelően tájékoztatják ügyfeleiket is.

Leszögezték ugyanakkor: a helyzet a világpiaci helyzetnek és a dollár–forint árfolyam alakulásának megfelelően változhat. A Brent olaj ára folyamatosan emelkedik: 2014 óta először átlépte a 100 dolláros hordónkénti árat a napokban, szerdán pedig 113 dollár fölé ugrott. A forint is jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Mindez a nagykereskedelmi árakra is hatással van – hívta fel a figyelmet a Mol.

A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta: ügyfeleinek, beleértve a lakossági fogyasztókat is, továbbra is zavartalanul biztosítják a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel piaci ellátását.

A Mol korábbi tájékoztatása szerint a csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) volt tavaly, ami meghaladta a 3,2 milliárd dolláros éves célkitűzést. A vállalatcsoport 2020-ban 629,7 milliárd forint (csaknem 2,05 milliárd dollár) tiszta EBITDA-t termelt.

A Mol-csoport nettó eredménye 526,1 milliárd forint (1,74 milliárd dollár) volt tavaly, az előző évi 18,3 milliárd forintos (63,4 millió dolláros) veszteség után. Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta az 5959 milliárd forintot (19,6 milliárd dollár) 2021-ben, az egy évvel korábbi 4011 milliárd forint (13,07 milliárd dollár) után.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2444 forinton zárt kedden. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 2810, a legalacsonyabb 2008 forint volt.

Rovatok