Index Vakbarát Hírportál

Öt keleti EU-tagállam kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból

2022. március 3., csütörtök 10:39

Csehország, Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia lépéseket kezd a Nemzetközi Beruházási Bankban (IIB) és a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankban (IBEC) való részvételük megszüntetésére – ismertette szerdán Prágában az uniós pénzügyminiszterek szerdai informális tanácskozásán bejelentett döntésről szóló közös nyilatkozatot a Reuters.

Adrian Caciu román pénzügyminiszter bejelentette, hogy Bukarest lépését összehangolja Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Bulgáriával – írta meg az MTI.

Románia határozottan támogatja az Oroszországgal szemben elfogadott európai uniós szankciókat, hiszen – mint Adrian Caciu elmondta – fontosnak tartja, hogy ebben a válságban minden tagállam hozzájáruljon az EU alapvető értékeinek védelméhez – közölte a politikus, aki szerint ezzel együtt gyors megoldásokat kell találni a terhek és a kockázatok megosztása érdekében, amelyek ebből a válsághelyzetből fakadnak.

Az ellenzék által Putyinék „kémbankjának” nevezett Nemzetközi Beruházási Bankban Oroszország után Magyarországnak van a legnagyobb tulajdoni hányada.

Románia mellett Csehország, Bulgária, Lengyelország és Szlovákia is megindította a kivonulást a bankból. Prága már múlt csütörtökön megkezdte a kilépési eljárást, kérte a többi kelet-európai államot is, hogy cselekedjen hasonlóan. 

Az NBB-ben tavaly év végén egyébként 47,45 százalék volt az orosz részesedés, a többségi tulajdon a további nyolc tag Magyarország, Bulgária, Vietnám, Kuba, Mongólia, Románia, Csehország, Szlovákia között oszlott el. Magyarország részesedése 17 százalék fölé nőtt az elmúlt években. A kormány egyelőre nem jelezte, hogy hasonló lépést tervezne, mint a többi kelet-európai állam.

A jelenleg Budapesten működő, 1970-ben alapított Nemzetközi Beruházási Bank részvényesei között volt Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnám. Az IBEC a volt KGST elszámoló és finanszírozó bankja, központja Moszkvában van, részvényesei között van Oroszország, Bulgária, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Csehország, Mongólia és Vietnám.

(Borítókép: A Lánchíd Társulat székházának Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült Lánchíd Palota ami a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székháza. Fotó: Nagy Zoltán / MTVA / MTI)

Rovatok