Index Vakbarát Hírportál

Háborús figyelmeztetés: a biztonság az ember második legalapvetőbb szükséglete

2022. március 8., kedd 12:22 | aznap frissítve

Az orosz–ukrán háború megannyi új kihívás elé állította Európa nemzeteit, és a kialakult krízishelyzet a magyar lakosságot sem kíméli. A Sberbank csődje például a létbizonytalanság újabb formájával szembesítette az érintetteket.

Az orosz tulajdonú, osztrák anyavállalatú Sberbank Europe AG. magyarországi ágazatának végelszámolását március elsején jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a nyilvánvaló anyagi kérdéseken túl a pénzintézet csődje milyen mentális kihívások elé állítja az ügyfeleket.

Bizonytalansági faktorok

A háború következményeként a létbizonytalanság számos formája tör fokozatosan elő – írja a Mindset Pszichológia oldalán Langner Lívia pszichológus.

A háborús helyzet már önmagában alapvető bizonytalansági tényező, és mindenkiben felmerülnek a kérdések: Mi lesz most, mi lesz ezután? Meddig áll fenn az aktuális helyzet? Mikor és hogyan érint minket közvetve vagy közvetlenül a háború? Milyen irányba mozdul el a jelenben, a jövőben? Hogyan ér majd véget? Milyen következményekkel kell majd szembenéznünk?

A kérdések megválaszolását nem segíti, hogy hiába rendelkezünk fejlett kommunikációs eszközökkel, hiába követhetjük nyomon az eseményeket a médiafelületeken, az információáradat mégsem elégíti ki a szükségleteinket. Ennek egyik oka az, hogy az információk hatékony megszűrése embert próbáló feladat, másrészt a válaszok zömét egyelőre nem ismerjük.

Nem meglepő tehát, hogy a háború miatt a létbizonytalanság mellett jelentős mértékű kontrollvesztettség-érzéssel is szembenézhetünk, úgy érezhetjük, nincs ráhatásunk az aktuális eseményekre.

A pénzügyekre vonatkozóan ez különösen igaz lehet, hiszen a banki rendszerek átláthatósága, vagyonunk ilyen jellegű mozgatása a laikusok vagy a kevésbé hozzáértők számára sokszor nehezen értelmezhető.

Egzisztenciális krízis

A kialakult helyzet villámcsapásként érte az érintett ügyfeleket, magánembereket és családokat, vállalatokat. A felszámolás következtében sok család késve juthat a jövedelméhez, ami jelentős nehézségeket okozhat számukra a mindennapokban, ráadásul adminisztrációs terhek elé is néznek az ügyfelek, hiszen rendkívül gyors ütemben kell most átigazolniuk egy másik szolgáltatóhoz, hogy mielőbb biztos helyen tudhassák vagyonukat.

Érzelmi hatások

Márpedig a biztonság a második legalapvetőbb szükségletünk – szögezi le Abraham Maslow szükséglethierarchia-elmélete. Hiszen 

a biztonság megteremtése alapozza meg belső stabilitásunkat, védelmünket, és a biztonság kérdéskörébe az anyagi biztonság is beleértendő.

Sőt, az anyagiak a fiziológiai szükségletek kielégítésére is szolgálnak, ezért érthető, hogy – csakúgy, mint a háború kitörésének kérdésével – a bizonytalan pénzügyi helyzettel kapcsolatban is számos negatív érzelem merülhet fel bennünk, beleértve az emelkedett stressz-szintet, a félelmet vagy a jövőre vonatkozó szorongást.

Ráadásul ez a hirtelen jött új helyzet jelentős bizalomvesztést is elindíthat bennünk, meginoghat a mindennapi életünk relatív gördülékenységébe vetett hitünk. Ezek az érzelmi hullámzások hasonló hatások, mint amit maga a háború bizonytalansága kivált, és még inkább gyötörhet minket álmatlanság, depresszív hangulat, illetve a jövővel kapcsolatos megnövekedett aggodalom.

Javasolt megküzdési módszerek

Informálódjuk! Méghozzá hiteles forrásból. A bank ügyfeleinek kártalanításáért az Országos Betétbiztosítási Alap felel, az érintettek a OBA call centereiben tudnak tájékozódni a további lehetőségeikről. 

Beszéljünk róla! Az anyagi kérdések gyakran tabutémának számítanak, de a jelenlegi bizonytalan helyzetben fontos, hogy kibeszéljük magunkból az aggodalmainkat. Osszuk meg egymással, hogy mi nyomaszt bennünket, hiszen a háború okozta bizonytalanság most mindenkit érint. 

Limitáljuk a médiafogyasztást! Jelöljünk ki egy bizonyos időkeretet, amikor a háborúval kapcsolatos híreket olvassuk, és igyekezzünk erre az időkeretre korlátozni a hírfogyasztást. Fontos, hogy ne engedjük elhatalmasodni magunkon a hírek riasztó hatásait.

Szánjunk időt a kikapcsolódásra! A bizonytalan helyzetben különösen fontos, hogy ha tehetjük, tudatosan szánjunk időt az élvezeti tevékenységekre, ami lehet akár egyszerű meditációs gyakorlat, természetjárás vagy bármi olyan tevékenység, amely feltölt, és a helyzethez mérten kellő kikapcsolódást jelent.

Ha pedig valaki úgy érzi, hogy magától nem tud megküzdeni a kialakult helyzettel, ne féljen segítséget kérni.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrán lakosok menekülnek  Irpin városából, Ukrajnában 2022. március 6-án. Fotó: REUTERS / Carlos Barria)

Rovatok