Index Vakbarát Hírportál

Amerika nyerhet az orosz olajembargón

2022. március 10., csütörtök 20:25

Amerika nyertese lehet az orosz–ukrán konfliktus által okozott energiaválságnak. Amennyiben az orosz gáz esetleg akadozik, elképzelhető az a forgatókönyv, hogy Washington fogja pótolni a szükséges fosszilis energiákat, cseppfolyósított földgázzal.

Az amerikai cseppfolyósított földgázból (LNG) már a harmadik egymást követő hónapban rekordmennyiséget exportálnak az Európai Unió tagállamaiba. Az oroszok ukrajnai inváziója óta csak tovább emelkedtek az árak.

Az európai gázárak éppen akkor értek el történelmi csúcsokat, amikor az LNG-exportőrök az Egyesült Államokban befejezték az évek óta tartó fejlesztéseiket. Ennek már korábban is az volt a célja, hogy a palagázt el tudják juttatni a nemzetközi piacokra.

A legnagyobb amerikai cégek, mint például a Cheniere Energy Inc., a legnagyobb haszonélvezők között vannak most. Az olyan nyersanyag-kereskedők, mint a Trafigura és a Gunvor, szintén a nagy nyertesek között vannak.

Oroszország a világ egyik legnagyobb olajexportőre, és az európai földgáz mintegy 40 százalékát szállítja. Több szakértő is úgy véli, amint az oroszokra kivetik Európában is a szankciókat, az Egyesült Államok és az LNG termelői további profitot tehetnek zsebre.

Az előrejelzések szerint a jövőben a teljes LNG-export 22 százalékát Amerika fogja biztosítani – ezzel megelőznék a két jelenlegi legnagyobb exportőrt: Ausztráliát és Katart.

Oystein Kalleklev, a FLEX LNG Management vezérigazgatója a Reutersnek azt mondta:

Az árak annyira megemelkedtek Európában, hogy a kereskedők inkább fizetnek több millió dolláros büntetést a más országokba történő szállítás elmaradása miatt, hogy a szállítmányokat felárral adhassák el az európai vevőknek.

A nevük elhallgatását kérő nagy energetikai cég dolgozói úgy látják:

Az ázsiai célállomásokról az elmúlt három hónapban az usa többtucatnyi rakományt irányított át Európába.

Az, hogy Európa hajlandó többet fizetni az LNG-ért, azt eredményezi, hogy az olyan fejlődő országok, mint például Pakisztán, nehezen tudják majd felvenni a versenyt a magas árakkal. Ez végül azt eredményezi, hogy energiaigények kielégítésére olyan, a környezetet nem kímélő energiaforrást fognak igénybe venni, mint a szén.

Amerikai vezetők már korábban is jelezték, hogy az európai tisztviselők felismerték, hogy szükség van olyan létesítmények építésére, amelyek képesek az LNG fogadására.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még február végén azt mondta, miután Washingtonban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, hogy 

Oroszország nem habozik, hogy az Európába irányuló jelentős energiaszállításokat geopolitikai haszonszerzésre használja fel.

Majd úgy folytatta: közvetlen prioritásaik közé tartozik az energiaforrások, különösen a gázáramlások diverzifikálása. Amikor az európai árak emelkedtek, az amerikai kereskedők észrevették a lehetőséget.

(Borítókép: HUSSEIN FALEH / AFP)

Rovatok