Index Vakbarát Hírportál

Átmenetileg leáll a termelés Bige László műtrágyagyártó üzemében

2022. március 10., csütörtök 14:45

Döntésüket az orosz–ukrán háború következtében kialakult rendkívüli helyzettel magyarázzák.

A Bige László vezette műtrágyagyártó cég az ukrajnai háború által teremtett rendkívüli gazdasági helyzettel és a földgázárak duplázódásával indokolja a lépést – számolt be róla a Népszava. A Nitrogénművek Zrt. honlapján megjelent közlemény szerint döntésükben szerepet játszott az is, hogy

a mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések – például a gabonaexport korlátozása – tovább növelik működési kockázataikat.

Hozzátették: a Nitrogénművek folyamatosan monitorozza a helyzetet, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését és csökkentse a régió műtrágyaimport-függőségét, de a magas energiaigényű ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt – olvasható a közleményben.

A lap hozzáteszi, hogy a döntés nemcsak a magyarországi mezőgazdasági termelők helyzetét befolyásolja, hanem több országra hatással lesz, mivel a Nitrogénművek a közép-európai régió egyik vezető nitrogénalapúműtrágya-gyártója és mezőgazdasági alapanyag-forgalmazója, több mint tizenöt országban van jelen. Az ammónia pedig a nitrogénalapú műtrágya egyik fontos összetevője.

A különféle műtrágyák viszont már így is csaknem háromszorosára drágultak az elmúlt évben a földgáz árának drasztikus emelkedése miatt.

Az átmeneti leállás jelentősen növekvő költségeket, illetve alacsonyabb terméshozamokat jelent a gazdálkodók számára, a termények és ezzel az élelmiszerek így tovább drágulnak majd.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok