Index Vakbarát Hírportál

Kevesellte a piac az MNB kamatemelését, megint gyengült a forint

2022. március 10., csütörtök 20:35

A szerdai erősödést követően ismét lejtőre került a forint az euróval szemben, miután a befektetők számára kisebb csalódást okozhatott, hogy a Magyar Nemzeti Bank mindössze 50 bázisponttal emelte az irányadó egyhetes betétek kamatát, így az most 5,85 százalék. Egy hete 75 bázispontos emeléssel hirdette meg a betéti tendert, és minden ajánlatot el is fogadott a jegybank. 

A keddi Monetáris Tanács-ülést követően ugyanis arra számított a piac, hogy a hét elején rekordszintre, csaknem 400 forintig gyengülő euróárfolyam megtámasztására ismét erőteljesebben avatkozik be a jegybank. Kedden egyébként csak annyi történt, hogy az árfolyam előző napi mélyrepülése után rendkívüli kamatemelési várakozások előzték meg a tanácsülést, erre azonban végül nem került sor, mindössze a kamatfolyosót szélesítették 100 bázisponttal, és a jegybank megüzente a spekulánsoknak, hogy megdrágítja a forint elleni pozíciók tartását. 

Az MNB csütörtök reggeli 50 bázispontos kamatemelését követően ismét gyengülésnek indult a forint: az euró jegyzése a bejelentés előtti 377 forint körüli szintről átmenetileg 380 forintig emelkedett, majd visszatért 377 forint közelébe kicsivel több mint egy óra alatt. A dollár jegyzése hasonló mintát követve 341 forintról 344 forintra emelkedett, majd visszatért 341 forint közelébe. Hasonlóképpen alakult a svájci frank jegyzése 368 és 371 forint között.

Ezt követően azonban ismét gyengülni kezdett, az euróval szemben egészen 383 forintig, délután három és négy óra között pedig 381-382 között ingadozott. A dollárt 356 forintért, az angol fontot 455-ért, míg a svájci frankot 373-ért adták ugyanebben az idősávban a Teletrader adatai szerint. Egy euróért este fél 9 körül 380 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok