Index Vakbarát Hírportál

Támogatja a kormány az ukrán menekülteket foglalkoztató cégeket

2022. március 11., péntek 10:02 | aznap frissítve

Támogatást nyújt a kormány azoknak a magyar cégeknek, amelyek a háború elől menekülő ukrán állampolgároknak munkát adnak – olvasható a csütörtök este megjelent rendeletben.

A kormány az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő, Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkezők foglalkoztatásakor támogatást ad a munkaadónak – olvasható a Magyar Közlöny friss számában.

A rendelet szerint a támogatás akkor vehető igénybe, ha a munkavégzés Magyarországon történik, legalább heti 20 órában, határozott vagy határozatlan idejű szerződéssel. A munkaadónak kérelmeznie kell a támogatást, amit a kormányhivatalnak 8 nap alatt el kell bírálnia. 

A munkaadónak a pénzt a munkavállalók utazási és lakhatási költségeire kell fordítania. A legfeljebb 12 hónapra járó támogatási összeg a lakhatási és utazási költségek 50 százaléka, de legfeljebb havi 60 ezer forint lehet, a munkavállalóval egy háztartásban élő gyerekek után pedig fejenként 12 ezer forint jár.

Rovatok