Index Vakbarát Hírportál

Szépen teljesített az ipari termelés az utóbbi egy esztendőben

2022. március 11., péntek 11:23

A feldolgozóipar kibocsátása csaknem nyolc százalékkal bővült januárban. Nőtt az ipari export volumene is.

Az ipari termelés volumene 8,9 százalékkal haladta meg 2022 januárjában az egy évvel korábbit, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari kibocsátás 2021 decemberéhez képest 1,9 százalékkal bővült az év első hónapjában.

Az ipari export volumene 6,5 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbi értékhez képest. A feldolgozóipari exportértékesítés 28 százalékát adó járműgyártás kivitele 8,6 százalékkal gyarapodott. A szintén meghatározó számítógép-, elektronikai, optikaitermékgyártás-szektor teljesítménye ugyanakkor stagnált egy esztendő viszonylatában a KSH adatai szerint.

Az ipar belföldi értékesítése bő 13 százalékkal, míg a feldolgozóiparé csaknem 15 és fél százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon a leginkább meghatározó feldolgozóipar termelése 7,4, az energiaiparé (villamos energia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás) 15,3, a csekély súlyú bányászaté 14,9 százalékkal bővült. Fél év után először nőtt a termelés a feldolgozóipar ötödét kitevő járműgyártási ágazatban, a kibocsátás mértéke csaknem hét százalékkal haladta meg januárban az előző évi szintet.

Rovatok