Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, mekkora veszteséget szenvedett el eddig az orosz hadsereg a háborúban

2022. március 12., szombat 19:09

A Forbes ukrajnai oldala azt írta: az orosz hadsereg a 12 ezer fős becsült vesztesége mellett már legalább ötmilliárd dollár értékben vesztett harceszközöket a háborúban. A becslésben nincsenek benne a kilőtt rakéták, lőszerek, amelyek ugyancsak több milliárd dolláros tételnek felelnek meg.

Összesítésük az ukrán hadsereg közlésén alapul, amely szerint szombatig összesen 2593 orosz harceszközt – ezen belül többek közt 363 tankot, 1205 páncélozott szállító járművet, 58 repülőt és 83 helikoptert – lőttek ki. A Forbes szerint a veszteség értéke már meghaladja az 5,1 milliárd dollárt is,

ami OROSZ PÉNZNEMben számolva MAJDNEM 700 MILLIÁRD RUBELNEK FELEL MEG. 

Érték szerint, valamint százalékosan lebontva a veszteség legjelentősebb tételei az egyes eszköztípusoknál így állnak:

A Forbes szerint a kilőtt repülők közül a SZU–25-ösök egyenként körülbelül 11 millió dollárba, a SZU–30-asok 33 millióba, a SZU–34-esek pedig 36 millióba kerültek. A tankoknál a Forbes 4 millió dollárra becsülte az árat egyenként. Közlésük szerint napi lebontásban a legtöbb harceszközt február 25-én, a legkevesebbet pedig március 2-án vesztették az oroszok.

Megjegyzendő, hogy a fenti összesítésbe nem számolták bele például az oroszok által a háború kezdete óta kilőtt muníciót, hiszen ennek a mennyiségét még csak megbecsülni sem lehet. A Forbes ezzel összefüggésben egyedül a több mint 300, oroszok által kilőtt rakéta lehetséges értékét tudta felbecsülni:

Ezeket körülbelül háromMILLIÁRD DOLLÁRnak megfelelő összegért szerezhették be az oroszok.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük: szombati, percről percre frissülő cikkeinket itt találja.

(Borítókép:   Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok