Index Vakbarát Hírportál

Tíz év alatt új alapokra helyezte az élelmiszerlánc felügyeletét a Nébih

2022. március 16., szerda 11:08

Új alapokra helyezték és megszilárdították az élelmiszerlánc felügyeletét, a mindig változó kihívásokra reagálva innovatív ellenőrzési funkciókat vezettek be – közölte fennállásának 10. évfordulója alkalmából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy tíz év alatt 5177 kiemelt ellenőrzésük volt az illegális élelmiszerlánc-események felderítése, az élelmiszerlánc-termékekkel kapcsolatos visszaélések megakadályozása, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Több mint 18 ezer tonna kifogásolt élelmiszert és takarmányt semmisíttettek meg, és mintegy 12 milliárd forint bírságot szabtak ki a területi szakemberekkel közösen.

Jelentős eredménynek nevezték az állategészségügy területén, hogy hét állatbetegség esetében az Európai Unió vagy a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) által hivatalosan elismert mentességet szereztek. Mindez számottevően javítja szakmai és gazdasági szempontból a magyar állattartás helyzetét.

A tisztességtelen forgalmazói magatartás kiszűrésére irányuló ellenőrzések mintegy 200 esetben tártak fel jogsértést. A jogerősen kiszabott és befizetett bírságok összege az elmúlt 10 évben meghaladta az 1,5 milliárd forintot. A következetes és kitartó hatósági fellépés eredményeként a magyar beszállítók alkupozíciója jelentősen javult a kiskereskedelmi láncokkal szemben – írják a közleményben.

Kitértek arra, az EU-s tagállamok közül elsőként megteremtették annak a lehetőségét, hogy a rászorulókhoz kerüljenek a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) ellenőrzések során elkobzott fatermékek. Szakszerűen, gyorsan kezelték a Magyarországot is érintő „élelmiszerbotrányokat”, a határon átívelő riasztásokat, folyamatosan frissülő termékvisszahívás-adatbázist működtetnek a fogyasztók egészségének, biztonságának védelme érdekében.

Felhívták a figyelmet a kettős minőség tisztességtelen gyakorlatának létezésére, amelyben az elmúlt években több mint 300 terméket vizsgáltak. Ezek eredményei alapján az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállításán dolgoznak.

A Nébih nonstop működő zöldszáma több mint 16 ezer közérdekű bejelentést, élelmiszer-biztonsági panaszt kezelt vagy irányított tovább az illetékes hatósághoz – számolt be az MTI.

Rovatok