Index Vakbarát Hírportál

A Fed lépett az infláció ellen, megemelte a jegybanki alapkamatot

2022. március 17., csütörtök 12:37

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán 25 bázisponttal, az eddigi 0–0,25 százalékos sávból a 0,25–0,5 százalékos sávba emelte meg az irányadó kamatot. A kamatdöntő ülés résztvevői további kamatemelésekre is elszánták magukat. Előrejelzésük szerint idén akár 1,9 százalékig, 2023-ban pedig egészen 2,8 százalékig is emelhetik az amerikai alapkamatot. Mindenek felett álló céljuk az árstabilitás fenntartása.

A Fed a várakozásoknak megfelelően elindította szerdán a kamatemelési ciklusát, mely a 2000-es évek közepe óta nem látott mértékű lesz – írja a Bloomberg. Jerome Powell, a Fed elnöke azt is megígérte, hogy az infláció elleni harc nem fogja recesszióba taszítani az amerikai gazdaságot.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Fednek az utóbbi 40 év legnagyobb inflációjával kell megbirkóznia. Mivel túl magas az infláció és túlfűtött a munkaerőpiac, ezért a döntéshozóknak kamatemelésekkel kell fellépniük az infláció ellen. 2018 óta először emelt a Fed a kamaton, a 25 bázisponttal történt emelést idén még hat további követheti.

Az amerikai gazdaság nagyon erős. Jó helyzetben van a szigorúbb monetáris politikához is

– mondta a Fed elnöke, Jerome Powell.

Az irányadó kamatláb 0,25–0,5 százalékos sávra emelését szerdán nyolc igen és egyetlen nem szavazat mellett fogadták el. Az előző két évben a Covid-járvány miatt nem léphettek az alapkamat-emelés útjára. A kamatdöntő ülés résztvevői közül heten nagyobb lépésekkel, gyorsabb ütemben emelnék a kamatot, azaz a jövőben az alkalmankénti 50 bázispontos emeléseket sem zárhatjuk ki. Több kamatemelést jeleztek előre, melyekkel idén 1,9 százalékra, 2023 végére pedig akár 2,8 százalékra emelhetik az alapkamatot.

A Fed szerint Oroszország Ukrajna elleni inváziója növeli a bizonytalanságot, rövid távon pedig emeli az infláció mértékét, és a gazdaságra is negatívan hat. Nagyon fontos, hogy

a döntéshozók előrejelzéseikben tartós gazdasági növekedésre és az infláció lassulására számítanak.

A borítékolható kamatemelések ellenére az előrejelzések nagyon kis mértékű munkanélküliség-növekedésre számítanak, várakozásaik szerint az amerikai munkanélküliségi ráta 3,5 százalék körül maradhat.

Az amerikai fogyasztói árindex februárban az előző év azonos időszakával összehasonlítva 7,9 százalék volt.

Rovatok