Index Vakbarát Hírportál

MEKH: az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán

2022. március 23., szerda 12:10

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pert nyert az Európai Unió bírósága előtt HUAT-ügyben – tájékoztatta a MEKH közleményben az MTI-t.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a közlemény szerint elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete egyértelművé tette, hogy az Európai Unió földgázhálózatának fejlesztése elsősorban a tagállamok feladata, és ebben kiemelt szerepet játszanak a nemzeti szabályozó hatóságok.

Kihangsúlyozta: a MEKH 2019-ben nyújtott be keresetet az Európai Unió Bírósága előtt az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) döntése ellen, amely kötelezően előírta a Magyarországról Ausztriába irányuló földgáz-összeköttetés kapacitásbővítésének – HUAT-projekt – megvalósítását.

A MEKH a perben többek között azzal érvelt, hogy az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán,

és nem dolgozhatott volna ki olyan eljárást, amely bizonyos feltételek fennállása esetén a kapacitásbővítéshez szükséges beruházások végrehajtására kötelezi a tagállamokat – ismertette a hivatal elnökhelyettese.

Az uniós törvényszék döntése alapján a földgázhálózatnak az Európai Unió egészére kiterjedő fejlesztése elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik – húzta alá az elnökhelyettes, és hozzátette, az ítélet szerint egyértelműen a nemzeti szállításirendszer-üzemeltetők kötelessége végrehajtani a földgázhálózat megfelelő működéséhez szükséges beruházásokat, adott esetben kapacitásbővítéseket.

Az ítélet és az üggyel kapcsolatos információk elérhetők az Európai Unió Bíróságának honlapján – olvasható a MEKH közleményében, amelyet a hivatalos Facebook-oldalukra tettek ki.

Rovatok