Index Vakbarát Hírportál

Az EU drasztikusat lépett: megálljt parancsol az amerikai technológiai óriásoknak

2022. március 25., péntek 15:43

Az Európai Unió hatalmas pénzbírságot helyezett kilátásba a nagy techcégekkel szemben: jogsértés esetén ez akár éves bevételük tíz százalékára is rúghat. Ezzel akarják megtörni a nagy amerikai technológiai vállalatok egyeduralmát, egyúttal azt is remélve, hogy teret nyerhetnek a kisebb szereplők, és az európai cégek is könnyebben labdába tudnak majd rúgni – írja a Marketwatch.

Az Európai Unió tisztségviselői csütörtökön egy jelentős ideiglenes megállapodást hoztak tető alá. Ennek célja a technológiai óriáscégek szabályozása: listát készítenek arról, hogy mit kell csinálniuk, és arról is, hogy mit nem szabad megtenniük.

Meg akarják akadályozni, hogy az olyan technológiai cégek, mint a Google, a Meta Platforms és az Apple uralják a digitális teret. Korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy úgynevezett trösztellenes vizsgálatok után bírságolták meg az említett cégeket. Ez nem bizonyult elég hatékonynak, ezért a szabályokon és a kiszabható bírság mértékén is változtattak.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács megegyezett a digitális piacokról szóló törvényről, amelynek végleges szövegét még egyszer mind a két félnek jóvá kell hagynia.

A nagy digitális szereplők káros üzleti gyakorlata miatt az utóbbi tíz évben az Európai Uniónak rekordnagyságú pénzbírságokat kellett kiszabnia

– mondta Cédric O, a digitalizációért felelős francia miniszter. Franciaország tölti be egyébként jelenleg az Európai Tanács soros elnöki tisztét.

A digitális piacokról szóló törvény betiltja ezeket a gyakorlatokat, valamint igazságosabb és versenyképesebb gazdasági közeget teremt az új szereplők és az európai vállalkozások számára

– folytatta érvelését.

Az új szabályok a tervek szerint meggátolják, hogy a technológiai óriások előnyben részesítsék saját termékeiket és szolgáltatásaikat, illetve hogy a szolgáltatásokból szerzett adatokat újra felhasználják.

A korábbinál szigorúbb korlátozások vonatkoznának a célzott online hirdetésekre is, valamint az üzenetküldő alkalmazásokra és a közösségimédia-platformokra vonatkozóan erősebb követelményeket írnak elő. Azt szeretnék, ha utóbbiak kompatibilisek lennének egymással, ezzel szeretnék megszüntetni néhány cég eddigi monopolhelyzetét.

A digitális piacokról szóló törvényben kapuőröknek nevezik a szabályozás által érintett technológiai óriásokat. A kritériumokat, hogy kik tartoznak ebbe a körbe, úgy módosították, hogy az elmúlt három évben Európában legalább 7,5 milliárd eurós éves árbevételt szerző, 75 milliárd eurós piaci értékű, legalább három EU-tagállamban szolgáltatást nyújtó cégek szerepeljenek benne, minimum 45 millió felhasználóval és tízezer üzleti ügyféllel kell rendelkezniük az EU-ban.

A szabálysértéseket óriási pénzbírsággal sújthatják: ez akár a cég éves bevételének tíz százalékát is elérheti. Ismételt szabályszegés esetén a világszerte elért forgalom húsz százalékát elérő pénzbírságot is alkalmazhatnak.

Ha egy kapuőr szisztematikusan nem tartja be a digitális piacokról szóló törvényt, azaz nyolc éven belül legalább háromszor megszegi, az Európai Bizottság piacvizsgálatot indíthat, és szükség esetén magatartási vagy strukturális jogorvoslatokat írhat elő

– szól az Európai Tanács közleménye.

A fenti EU-s szabályozás már-már hasonlít arra, ahogy a kínai felügyelet az ottani vállalatokat bünteti. A fő különbség, hogy itt az EU az európai cégeket szeretné helyzetbe hozni, méghozzá az amerikai óriásvállalatok kárára.

(Borítókép:  Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok