Index Vakbarát Hírportál

Dmitrij Peszkov: A parancsot a Gazprom kapta

2022. március 25., péntek 15:01

A héten Vlagyimir Putyin megtagadta a nem rubelben történő fizetést a földgázszállításért, ma Dmitrij Peszkov, az államfő sajtótitkára úgy nyilatkozott, hogy az orosz elnök nem tett különbséget abban, hogy milyen gázról van szó, de a parancsot csak a Gazprom kapta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása, miszerint az orosz gázért az európai szerződések alapján csak rubelben fogadjanak el kifizetést, a Gazpromra vonatkozott, a Novatekre nem – mondta Dmitrij Peszkov.

A szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a Novatek magáncég, ezért „ott aligha lehet közvetlen megrendelés”.

Az elnök nem tett különbséget abba, hogy milyen gázról van szó (LNG vagy vezetékes). De a parancsot a Gazprom kapta

– hangsúlyozta a Kreml szóvivője.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország továbbra is szállít-e gázt az EU-nak, ha az európai országok megtagadják a rubelben történő fizetést, a sajtótitkár csak megismételte, hogy „az Orosz Föderáció elnökének utasítása van a Gazpromnak, hogy csak a rubelben történő fizetést fogadja el”.

A Gazpromnak egy héten, de leginkább a hátralévő négy napon belül végre kell hajtania a szerződésmódosításokat, és átlátható, érthető rendszert kell kidolgoznia, hogy ez technikailag és logisztikailag hogyan valósítható ez meg. Az államfő jelenlegi utasításai szerint járunk el

– fogalmazott Peszkov.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott, hogy nem hajlandó „kompromittált devizában”, így dollárban és euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a „barátságtalan országoktól”, és áttér a rubelelszámolásra.

Az elnök megjegyezte, hogy Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiség és ár szerint szállít gázt más államoknak. Ez azt jelenti, hogy a barátságtalan országokkal kötött gázszerződések jövőbeni változásai csak a fizetési devizanemet érintik.

Maga a Novatek nem jelentős nemzetközi gázexportpiaci szereplő: saját beszámolójuk szerint 2020-ban 96 százalékban az orosz belföldi piacot látták el földgázzal. A négyszázalékos exportot az LNG-tranzitok tették ki, viszont ez alig 8,9 milliárd köbméternyi földgázt jelentett akkor, a rekorder 2019-es évben 12,8 milliárd köbméternyi LNG-t hajóztattak ki. Összehasonlításul: a Gazprom 175 milliárd köbmétert exportált a teljes európai kontinensre. A Novatek beszámolójából kiderült, hogy 2020-ban a földgázértékesítés mennyisége, beleértve az értékesített LNG-t is, összesen 75,62 milliárd köbmétert volt, ami 3,6 százalékos csökkenés a 2019-es adatokhoz képest.

Többféle szerződés van életben

A piacot jól ismerő forrásunk felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg folyamatosak a diplomáciai üzengetések, így

nagyon nehéz kihámozni az éppen aktuális nyilatkozatokból, hogy a valóságban mi lesz a foganatja. 

Oroszország és maga Vlagyimir Putyin még a háború kirobbanását követően is úgy nyilatkozott: Oroszország semmiképpen sem akarja azt a képet festeni magáról, hogy nem megbízható gázszállítója Európának.

Forrásunk elképzelhetőnek találja, hogy a rövid távú piacialapon beszerzett földgáz- vagy olajszállításokat mostantól rubelben kell kifizetni – hiszen abban lehet megvenni, amiben árulják. Oroszország szeretné visszaerősíteni a fizetőeszközét, amihez gazdaságilag és stratégiailag is helyes lépés, hogy rubelelszámolást vezet be, ettől biztosan erősödni fog a deviza.

A hosszú távú szerződésekkel viszont más a helyzet a megkérdezett szakember szerint: ha Moszkva most felmondja a hosszú távra, akár tíz-húsz évre megkötött szerződésket, akkor pont annak az ellenkezőjét mutatja, mint amit szeretne – a világon mindenkinek az lesz a véleménye, hogy politikai okok miatt Oroszország felmondja a kereskedelmi szerződéseit. Számtalan alkalommal bebizonyosodott már ezzel a konfliktussal kapcsolatban, hogy a diplomáciai üzenetek nincsenek mindig összhangban a tényleges lépésekkel. Tehát szakmai és üzleti szempontból a helyzet nem ilyen egyszerű, mint ahogy az orosz bejelentés sugallja, mivel minden szerződésben benne van, hogy milyen pénznemben, hogyan történik az elszámolás, ahogy az a Napi.hu cikkéből is kiderül.

Mostanában sokszor volt arra példa, hogy végül mindig finomítva lettek az orosz vagy a nyugati diplomáciai csatornákon elmondott álláspontok.

Egyelőre fokozza a bizonytalanságot, hogy a diplomáciai üzengetések korszakában vagyunk, amelyek összemosódnak a gazdasági racionalitásokkal. Messzemenő következtetéseket még korai levonni mind az orosz rubelfizetési elvárásból, mind az európai vezető politikusok elutasító nyilatkozataiból.

(Borítókép: Dmitrij Peszkov 2021. június 4-én. Fotó: Reuters / Evgenia Novozhenina / File Photo)

Rovatok