Index Vakbarát Hírportál

Horribilis négyzetméterárak jöhetnek Budapesten

2022. március 29., kedd 07:20

1,5 millióra emelkedhet az új építésű lakások négyzetméterára.

Egyre drágul a lakások négyzetméterára Budapesten. Nyárra a jelenlegi 1,2 millióról 1,5 millióra szökhet az új építésű ingatlanok ára – írja az mfor.hu. Az árnövekedés oka, hogy folyamatosan nő az építkezéshez szükséges alapanyagok ára. Minden elem drágulást mutat, miközben az előző hetekben sokan próbáltak lecsapni a lejáró támogatott hitelekre, így tovább nőtt a kereslet. Ha jelentősen megnőnek az ingatlanárak, elérhetik a tűréshatárt, és vagy stagnálni kezd az ingatlankereskedelem, vagy megállíthatatlan a drágulás.

Budapest környékén előfordulnak még szabadon megvásárolható ingatlanok, melyekhez viszonylag olcsóbban lehet hozzájutni. Az agglomeráció továbbra is jóval elérhetőbb, mint Buda és térsége.

Putyin egy hónapja tartó háborúja folyamatosan negatívan befolyásolja az orosz kis és közepes vállalatok gazdasági helyzetét – visszaesett az értékesítés, megkezdődtek az elbocsátások, sok cég felmondta az irodabérletét, csökkentette a fizetéseket és megfelezte a marketingköltségeit.

Az orosz kormány utasítást kapott Putyintól egy könnyítési csomag kidolgozására, ami azt tartalmazza, hogy a cégek haladékot kapjanak az adó és járulékok befizetéséhez, a bankok biztosítsanak kedvezményes kölcsönt és a szaktárcák készüljenek még állami támogatási lehetőségekkel.

Putyin a héten tett bejelentése szerint a nagy iparvállalatok is kapnak segítséget, ugyanis szenvednek az alkatrészek drágulásától. Az ebből fakadó hiányosságokat például a légiiparban ázsiai forrásokból igyekeznek pótolni, ugyanis nyugatról már nem férnek hozzá alkatrészekhez. Ázsiai légitársaságok biztosíthatnak Boeing-, illetve Airbus-alkatrészeket is.

Rovatok