Index Vakbarát Hírportál

Több millióan tévednek jóhiszeműen, amikor felhajtanak az autópályára

2022. március 29., kedd 07:41

A 60 perces türelmi időn belül sokan vásárolnak úthasználati jogosultságot.

Csaknem hárommillió esetben az autósok a 60 perces türelmi időn belül vásárolták meg az úthasználati jogosultságot a lehetőség 2018-as bevezetése óta – tájékoztatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az MTI-t.

Az úthasználati jogosultságot alapvetően a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvenni, a 2018-ban bevezetett 60 perces türelmi idő többek között azoknak a jóhiszemű úthasználóknak jelent segítséget, akik véletlenül tévednek a fizetős autópályákra, autóutakra, eltévesztik megyei e-matricájuk határát, vagy egyszerűen megfeledkeznek az e-matrica-vásárlásról. A közlekedőknek a díjköteles útra való felhajtást követően 60 perc áll a rendelkezésükre a jogosultság megvásárlására, így elkerülhetik, hogy pótdíjfizetési kötelezettségük keletkezzen.

Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 60 perces türelmi időt 2018 januárjában vezették be, és már abban az évben több mint 650 ezer, 2019-ben bő 610 ezer, 2020-ban majdnem 430 ezer, tavaly pedig ismét valamivel több mint 600 ezer közlekedő tudott élni akár többször is a lehetőséggel. Bevezetése óta csaknem hárommillió alkalommal vásároltak utólag, de 60 percen belül autópálya-matricát az autósok.

Rovatok