Index Vakbarát Hírportál

A lakáspiaci kereslet stagnált, a kínálat bővült

2022. április 1., péntek 09:59

Több mint 38 ezer használt lakást és házat hirdettek meg 1733 településen a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett.

A lakóingatlanok iránti érdeklődések száma márciusban közel 30 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A februári szinttől ez már csak 3 százalékkal marad el.

Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője szerint a friss adatok nem jelentenek meglepetést. Elmondása szerint folytatódott a februári trend, vagyis a tavaly év eleji lendülethez képest mérséklődött a lakáspiac keresleti-kínálati oldala, az előző hónapokhoz képest pedig stagnálást mutatnak.

Az Ukrajnában zajló háború, a bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások és a dráguló lakáshitelek befolyásolják leginkább most a lakásvásárlókat és az eladókat

– fogalmazott.

A kínálat vegyes eredményeket produkált márciusban. 1733 településen hirdettek meg eladó lakásokat és házakat, ami éves szinten több mint 10 százalékkal több helységet jelent. A feladott 38,8 ezer hirdetés viszont 4 százalékkal kevesebb, mint 2021 márciusában. A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékkal csökkent a friss kínálat, a községekben viszont 5 százalékkal nőtt – derült ki a szerkesztőségünknek küldött elemzésből. 

Az elemzés szerint februárhoz képest 12 százalékos bővülést mutat a lakáspiac kínálata, ami a naptárhatást kiküszöbölve is egyszázalékos növekedést jelent. Budapesten 13 százalékkal több használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy hónappal ezelőtt. A megyeszékhelyek és városok friss kínálata 11-12 százalékkal, a községeké 8 százalékkal nőtt.

A különbségek az országon belül jelentősek: Miközben Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 13–29 százalékkal bővült a friss választék, Vas megyében, Zalában és Veszprémben 16–27 százalékkal csökkent.

Rovatok