Index Vakbarát Hírportál

Így választaná le Magyarországot az EB az orosz energiáról

2022. április 6., szerda 17:39

Az Európai Bizottság 17 tagállamnak nyújt technikai támogatást, így többek között Magyarországnak is, hogy leváljon az orosz energiáról.

Az Európai Bizottság korábban már javaslatot tett egy olyan terv vázlatára, amely lehetővé tenné, hogy Európa jóval 2030 előtt függetlenné váljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, elsősorban a földgáztól – a bizottság ezzel a lépéssel reagálna Oroszország ukrajnai háborújára.

Függetlenné kell válnunk az orosz olajtól, széntől és földgáztól. Egyszerűen nem támaszkodhatunk egy olyan beszállítóra, aki nyíltan fenyeget bennünket

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hozzátéve: most kell cselekedni, hogy diverzifikálják a gázellátást a következő télre, és felgyorsítsák a tiszta energiára való átállást.

Magyarország is kapna támogatást

Ennek tükrében a bizottság technikai támogatást nyújt tizenhét uniós tagállamnak, így Magyarországnak is – közölte a testület szerdán.

A támogatás segíti a tagállamokat, hogy a közös európai törekvések elérése érdekében meghatározzák és végrehajtsák a legjobb szakpolitikai reformokat és beruházásokat különböző területeken, és ezzel diverzifikálják a gázellátást, felgyorsítsák a megújuló gázok térnyerését, és más energiaforrásokkal helyettesítsék a gázt a fűtésben és a villamosenergia-termelésben. Erre azért is van szükség, mert

az elmúlt hónapokban megemelkedtek az energiaárak, ráadásul az ellátás is bizonytalanságot szült.

Az Európai Bizottság március 21-én közölte a tagállamokkal, hogy jelezzék igényüket a technikai támogatás iránt – az összes benyújtott kérelmet jóváhagyták.

A szakértelmet a bizottság által kezelt technikai támogatási eszköz (TSI) biztosítja, amely segíti a tagállamok orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének fokozatos megszüntetését, és középtávon hozzájárul az ársokk enyhítéséhez, többek között azáltal, hogy felgyorsítja az Európai Unió zöld átállását, miközben figyelembe veszi az interregionális és a határokon átnyúló dimenziókat is.

Az uniós támogatást Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia és Szlovénia kapja.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke beszél 2022. április 6-án. Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP)

Rovatok